Klyftpotatis är ett gott tillbehör till mycket och görs med det här receptet lätt i micro. Man kan välja om man vill behålla skalet på potatisen eller inte. Klyftpotatisen blir extra god om den görs på färskpotatis.
Tid: ca. 40 minuter
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis (ca. 14 st)
1 1/2 msk smör
3/4 tsk salt, ev. flingsalt
Gör såhär:
- Smörj en crisp-panna anpassad för mirkovågsugnar.
- Skala ev. potatisarna, använder du färskpotatis kan du använda en elektrisk potatisskalare.
- Dela varje potatis på mitten och dela sedan varje halva i ganska tunna klyftor (1/2-1 cm tjocka)
- Lägg hälften av potatisklyftorna i en crisp-panna anpassad för mikrovågsugn. Klicka över hälften av smöret.
- Tillaga potatisklyftorna i micro med funktionen Crisp i ca. 15 minuter, rör om då och då.
- Potatisklyftorna är färdiga när de är mjuka och har fått en fin gyllene färg. Ta då ut potatisen ur micron, salta och rör om.
- Lägg potatisklyftorna i en skål och täck med lock för att de ska hålla värmen. Det går även bra att låta ställa in potatisen i en ugn på 100 grader C.
- Häll i resten av den råa potatisen i crisp-pannan och klicka över resten av smöret. Tillaga i micro med crisp-funktion i ca. 15 minuter tills potatisen är mjuk och fått en fin gyllene färg. Rör om då och då. Salta när det är klart.
- Lägg upp all potatis i en och samma skål och servera.
Servering: Serveras till mycket, t.ex. grillkryddad kycklinggryta.
Tips! Börja gärna med att sätta på ugnen på 100 grader C och låt den första omgången potatis stå mitt i ugnen för att hålla värmen.
Förvaring: Godast direkt. Rester förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar.
Omdömen: Något som de vuxna tycker mycket om. Gjord på färskpotatis och utan skal tyckte även min lillasyster om det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar