lördag 5 juli 2014

Klyftpotatis


Klyftpotatis är ett gott tillbehör till mycket och görs med det här receptet lätt i micro. Man kan välja om man vill behålla skalet på potatisen eller inte. Klyftpotatisen blir extra god om den görs på färskpotatis.

Tid: ca. 40 minuter
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
1 kg potatis (ca. 14 st)
1 1/2 msk smör
3/4 tsk salt, ev. flingsalt

Gör såhär:

  1. Smörj en crisp-panna anpassad för mirkovågsugnar.
  2. Skala ev. potatisarna, använder du färskpotatis kan du använda en elektrisk potatisskalare.
  3. Dela varje potatis på mitten och dela sedan varje halva i ganska tunna klyftor (1/2-1 cm tjocka)
  4. Lägg hälften av potatisklyftorna i en crisp-panna anpassad för mikrovågsugn. Klicka över hälften av smöret.
  5. Tillaga potatisklyftorna i micro med funktionen Crisp i ca. 15 minuter, rör om då och då.
  6. Potatisklyftorna är färdiga när de är mjuka och har fått en fin gyllene färg. Ta då ut potatisen ur micron, salta och rör om.
  7. Lägg potatisklyftorna i en skål och täck med lock för att de ska hålla värmen. Det går även bra att låta ställa in potatisen i en ugn på 100 grader C.
  8. Häll i resten av den råa potatisen i crisp-pannan och klicka över resten av smöret. Tillaga i micro med crisp-funktion i ca. 15 minuter tills potatisen är mjuk och fått en fin gyllene färg. Rör om då och då. Salta när det är klart.
  9. Lägg upp all potatis i en och samma skål och servera.
Servering: Serveras till mycket, t.ex. grillkryddad kycklinggryta.

Tips! Börja gärna med att sätta på ugnen på 100 grader C och låt den första omgången potatis stå mitt i ugnen för att hålla värmen.

Förvaring: Godast direkt. Rester förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar.

Omdömen: Något som de vuxna tycker mycket om. Gjord på färskpotatis och utan skal tyckte även min lillasyster om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar