Vitsås är en grundsås som går att variera på väldigt många sätt men den är också god precis som den är serverad till t.ex. stekt falukorv.
Tid: 10 minuter
Portioner: 4 dl sås
Ingredienser:
2 msk (30 g) smör
2 msk vetemjöl
4 dl mellanmjölk
ev. potatis-/ blomkålsvatten
3-4 krm salt
Vitpeppar
Gör såhär:
- Smält försiktigt smöret i en kastrull. Det ska inte börja bubbla.
- Ta kastrullen från plattan och rör i mjölet.
- Tillsätt lite i taget av mjölken under ständig vispning för att undvika klumpbildning.
- Låt koka upp och koka i 3-5 minuter tills såsen tjocknat och fått önskad konsistens. Späd eventuellt med potatis- eller blomkålsvatten - det ger förutom spädning en god smak.
- Smaka av med salt och vitpeppar och låt puttra en liten stund till för att framhäva smakerna.
Servering: Serveras till bl.a. stekt falukorv.
Tips! Vitsåsen kan användas som grund för andra såser, t.ex. löksås eller svampsås. Vitsåsen kan också användas i gratänger, t.ex. broccoli- och blomkålsgratäng.
Då såsen har en strykande åtgång hos oss gör vi en något större sats.
Förvaring: Rester förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar. När såsen värms upp kan den värmas i micro - späd eventuellt med lite mjölk om den är för tjock.
Omdömen: Alla tycker om såsen, min lillasyster allra mest.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar