Den här kladdiga sockerkakan med rabarber är alldeles utmärkt på sommaren. Rabarberkladdkakan går också jättebra att variera med andra bär.
1 kaffekopp = ca. 1,5 dl
Tid: 1 timme 35 minuter varav 30 minuter arbete
Portioner: 1 kaka ca. 25 cm i diameter
Ingredienser:
240 g rabarberstjälkar eller andra bär
150 g smör
2 st ägg
2 kkp (kaffekoppar) strösocker
2 kkp vetemjöl
2 msk strösocker
Smör till formen
Ströbröd till formen
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader C.
- Smöra och bröa en springform, ca. 25 cm i diameter.
- Bryt av rabarberbladen och skala och skölj rabarberstjälkarna. Skär stjälkarna i ca. 2 cm långa bitar.
- Smält smöret på låg värme i en kastrull, var försiktig så att inte smöret börjar bubbla.
- Knäck äggen i en bunke och tillsätt sockret under vispning med elvisp.
- Fortsätt vispa för hand med stora tag med ballongvisp tills smeten är vit och riktigt porös. När du slutar vispa ska det bildas bubblor i smeten.
- Tillsätt mjölet i omgångar under försiktig omrörning med slickepott.
- Rör försiktigt ner det smälta smöret och fortsätt röra försiktigt till en jämn smet.
- Häll smeten i den smorda och bröade springformen.
- Fördela rabarbern jämnt över kakan och tryck ner bitarna något. Strö över sockret.
- Grädda på nedersta falsen i 40-50 minuter (det tog 44 minuter för mig). Kakan ska vara lite kladdig i mitten men fastare mot kanterna och ha en lätt gyllene färg.
- Låt kakan svalna i formen.
Servering: Serveras som den är.
Tips! Variera gärna genom att byta ut rabarbern mot t.ex. krusbär, körsbär, äppelklyftor eller skivade jordgubbar.
Förvaring: Förvaras lufttätt i rumstemperatur eller inplastad i kylskåp. Förvaras kakan i kylskåp får den en god seg konsistens.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar