Bondkakor är fantastiskt goda - min mormors bondkakor är mina absoluta favoritkakor.
Tid: En timme
Portioner: ca. 60 st kakor
Ingredienser:
50 g sötmandel
200 g smör (rumstempererat)
200 g strösocker
1 msk ljus sirap
325-350 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gör såhär:
- Skär smöret i centimeterstora kuber och låt bli rumstempererat.
- Skålla och skala mandeln.
- Grovhacka mandeln.
- Blanda smör, socker och sirap med en slev.
- Blanda vetemjöl och bikarbonat i en separat bunke.
- Blanda ned mandel och vetemjölsblandningen i smeten.
- Arbeta ihop till en deg och lägg degen på ett bakbord.
- Dela degen i tre delar och rulla ut varje del till en längd.
- Plasta in degrullarna och låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter, gärna längre.
- Sätt på ugnen på 225 grader C. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
- Ta ut degrullarna ur kylen och ta bort plastfolien.
- Skär varje degrulle i 20 skivor.
- Lägg kakorna på den bakplåtspappersbeklädde plåten - de flyter inte ut så mycket.
- Grädda kakorna på rännan över mittenrännan i ca. 6 minuter. Kakorna ska få lite färg men ska inte kännas helt färdiggräddade, det blir de på plåten.
- Låt bondkakorna svalna en liten stund på plåten och låt sedan svalna på galler.
Servering: Ät i massor med ett glas mjölk.
Tips! Vill du spara disk kan du arbeta ihop degen direkt på bakbordet.
Var försiktig med mjölet - annars kan kakorna bli för hårda.
Förvaring: Förvara bondkakorna lufttätt i rumstemperatur i upp till två veckor. Annars är de goda att frysa in och äta direkt från frysen. I frysen håller kakorna i flera månader.
Omdömen: Mina absoluta favoritkakor som hela familjen tycker om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar