De här brittiska pommes fritesen inspirerade av Heston Blumenthal är precis sådär ljuvligt krispiga på utsidan och härligt mjuka på insidan. För att lyckas med det kokas, förfriteras och friteras pommes fritesen.
Tid: 4 timmar
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
1,5 kg mjölig potatis (gärna stora, långa potatisar)
Frityrolja
Havssalt
Gör så här:
- Skala potatisen och skär den i 2 cm x 2x cm x 6 cm stora bitar.
- Lägg den skurna potatisen i en stor skål och täck med kallt vatten. Låt stå 5 minuter.
- Häll av vattnet och lägg pommes fritesen i en stor kastrull. Täck med kallt vatten och sjud på medelvärme tills de är mjuka utan att vara mosiga, det tar 20-30 minuter. Det är viktigt att potatisen inte stormkokar då den mjöliga potatisen lätt faller sönder.
- Lägg försiktigt över pommes fritesen på ett tätt galler eller en skärbräda (som får plats i din frys) med dubbelt hushållspapper.
- Låt dem svalna något och ställ in i frysen i minst en timme.
- Sätt på fritösen på 140 grader C.
- Förfritera en handfull pommes frites åt gången tills de fått en lite krispig yta utan att få färg, 5-7 minuter.
- Låt de förfriterade pommes fritesen rinna av på dubbla lager hushållspapper.
- Lägg pommes fritesen än en gång på gallret eller skärbrädan med dubbelt hushållspapper. Låt svalna något och ställ in i frysen minst 1 timme.
- Sätt på fritösen på 180 grader C.
- Fritera en handfull pommes frites åt gången tills de är vackert gyllene, ca. 7 minuter.
- Låt överflödig olja rinna av på dubbla lager hushållspapper.
- Strö genast över salt.
Servering: Servera direkt som tillbehör, som en del utan fish 'n' chips eller som snacks.
Tips! Du kan förbereda t.o.m. steg 8. Pommes fritesen klarar sig upp till tre dygn i frysen.
Förvaring: De bör ätas direkt men kan förberedas t.o.m. steg åtta.
Omdömen: Alla älskade dem och ville ha mer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar