Falafel är vegetariska bollar eller biffar av kikärtor och massor av goda kryddor.
Tid: 12 + 1,5 timme (varav 40 minuter arbete)
Portioner: 6-8 portioner
Ingredienser:
500 g torkade kikärtor
3 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
En knippe bladpersilja
2 msk koriander
1 msk spiskummin
0,75 msk kryddnejlika
1 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl
1,5 msk honung
2 msk salt
ev. vatten
Frityrolja
Gör så här:
- Blötlägg kikärtorna i vatten minst 12 timmar. Byt vatten några gånger.
- Skölj kikärtorna med nytt kallt vatten och mixa i matberedare till en lätt kornig konsistens.
- Mixa också den gula löken, vitlök och persilja i matberedaren.
- Blanda alla mixade ingredienser i en stor skål.
- Rör i kryddor, bakpulver, vetemjöl och honung. Smaka av med salt.
- Rör till en ganska fast men formbar smet, tillsätt ev. lite vatten om smeten är för fast.
- Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylskåp minst 40 minuter.
- Rulla smeten till bollar.
- Häll oljan in fritösen eller fyll en stekpanna till hälften med olja. Värm till 170 grader C.
- Fritera 8-10 bollar åt gången 3-4 minuter tills de fått fin färg.
- Låt rinna av på hushållspapper.
Servering: Servera genast tillsammans med bulgur eller bröd och olika såser och röror.
Tips! Falafeln kan förberedas till och med punkt sju. Smeten kan stå minst ett dygn i kylskåp men tänk på att smakerna blir djupare och kraftfullare med tiden.
Förvaring: Falafeln bör ätas direkt efter fritering då de fortfarande är krispiga runt om. Smeten kan med fördel förberedas ett dygn i förtid eller frysas in 1-2 månader.
Omdömen: Pappa uppskattade verkligen bollarna som enligt honom smakar som en blandning av köttbullar och pepparkakor. Också mamma tyckte det var gott. Jag tyckte det var okej och min lillasyster var mer tveksam.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar