Järpar påminner om köttbullar men är avlånga. Där slutar egentligen olikheterna men för mig har järpar en lite annan kryddning och serveras alltid med gräddsås istället för brunsås.
Tid: 40 minuter
Portioner: 4 portioner (ca. 16 järpar)
Ingredienser:
600 g nötfärs
1 dl havregryn
1 st liten gul lök
1 st ägg
1 dl grädde
0,75 dl vatten
1 msk oxfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Blanda havregryn, vatten och grädde i en stor skål. Låt svälla ca. 10 minuter.
- Skala och finriv röken.
- Blanda alla ingredienser i skålen med havregryn.
- Forma färsen till ungefär 16 avlånga järpar.
- Hetta upp en stekpanna med smör.
- Bryn järparna gyllene runt om.
- Klicka i smör i en ugnsform eller långpanna. Lägg i de brynta järparna.
- Laga klart järparna i ugnen 10-15 minuter.
Tips! En gräddsås med plommon passar också bra till järparna.
Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 2-3 dagar.
Omdöme: Alla tyckte om järparna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar