Aioli är en vitlöksmajonnäs och precis som nästan alla emulsioner kräver de tålamod och en stark arm. ;)
Tid: 30 minuter
Portioner: 3 dl
Ingredienser:
2 st äggulor
3 st vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
½ dl olivolja
1 msk pressad lime
Salt
ev. finhackad dill
Gör så här:
- Låt alla ingredienser stå framme en stund så att de blir rumstempererade.
- Pressa vitlöken.
- Vispa äggulor, vitlök och lime.
- Tillsätt oljan från början droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning.
- Smaka av med saltet och vispa ev. ner dillen.
- Låt aiolin stå i kylskåp en stund innan servering så att smakerna hinner gifta sig.
Servering: Limeaiolin passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter, varför inte tillsammans med handskalade räkor och en bit nybakat bröd?
Tips! För extra kustkänsla kan du röra ner röd stenbitsrom.
Förvaring: Aiolin kan förvaras i kylskåp i några dagar men tänk på att smakerna (framför allt vitlökssmaken) blir starkare ju längre den får stå. Om du planerar att servera såsen flera timmar senare kan det därför vara en bra idé att dra ner på vitlöken.
Omdömen: Jag, mamma och pappa åt det tillsammans med farmors fisksoppa och alla tog mer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar