Fish and chips är känt som brittisk streetfood men går jättebra att göra även här hemma i Sverige. Det tar lite tid men det är det helt klart värt.
Tid: 4-5 timmar
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
Pommes frites:
1,5 kg mjölig potatis
Havssalt
Fisken:
4 st torskfiléer (400-500 g)
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl brittisk öl
1⁄2 pressad citron
1 tsk havssalt
1 krm svartpeppar
Vetemjöl
Friteringsolja
Gör så här:
- Börja med pommes frites. Skala potatisen och skär den i 2 cm x 2x cm x 6 cm stora bitar.
- Lägg den skurna potatisen i en stor skål och täck med kallt vatten. Låt stå 5 minuter.
- Häll av vattnet och lägg pommes fritesen i en stor kastrull. Täck med kallt vatten och sjud på medelvärme tills de är mjuka utan att vara mosiga, det tar 20-30 minuter. Det är viktigt att potatisen inte stormkokar då den mjöliga potatisen lätt faller sönder.
- Lägg försiktigt över pommes fritesen på ett tätt galler eller en skärbräda (som får plats i din frys) med dubbelt hushållspapper.
- Låt dem svalna något och ställ in i frysen i minst en timme.
- Sätt på fritösen på 140 grader C.
- Förfritera en handfull pommes frites åt gången tills de fått en lite krispig yta utan att få färg, 5-7 minuter.
- Låt de förfriterade pommes fritesen rinna av på dubbla lager hushållspapper.
- Lägg pommes fritesen än en gång på gallret eller skärbrädan med dubbelt hushållspapper. Låt svalna något och ställ in i frysen minst 1 timme.
- Gör under tiden fisken. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och peppar i en skål.
- Häll i ölen och vispa till en slät och tjock smet.
- Pressa ner citron, salta och peppra. Vispa slätt.
- Täck skålen med plastfolie och låt smeten stå i kylskåp ungefär en timme.
- Dela varje fiskfilé i två bitar och vänd dem i mjöl så att det täcker ordentligt.
- Sätt på fritösen på 160 grader C.
- Lägg ner en bit fisk i taget i smeten och vänd runt så att det täcker. Skrapa av överflödig smet mot kanten av skålen och lägg ner fisken i den heta oljan.
- Fritera 1-3 bitar åt gången i 6-10 minuter tills de är lätt gyllene.
- Lägg den friterade på dubbla lager hushållspapper.
- Avsluta med att göra färdigt pommes fritesen. Höj temperaturen på fritösen till 180 grader.
- Fritera en handfull pommes frites åt gången tills de är vackert gyllene, ca. 7 minuter.
- Låt överflödig olja rinna av på dubbla lager hushållspapper.
- Strö genast över salt.
Servering: Servera med pressad citron eller maltvinäger. Extra snyggt blir det om du kan få tag i smörpapper som liknar tidningspapper (tidningspapper är giftigt) att servera i.
Tips! Om du använder fryst fisk är det bra att tina den några timmar i kylskåp så att den är helt genomtinad när den friteras.
För att hålla fisken varm kan du ställa in den i ugnen på 100 grader (ett tips jag hat läst om men inte provat).
Förvaring: Det här är en sådan rätt som bör ätas direkt, annars försvinner allt krispigt.
Omdömen: Alla tyckte att det var jättegott, riktigt lyckat!
För att hålla fisken varm kan du ställa in den i ugnen på 100 grader (ett tips jag hat läst om men inte provat).
Förvaring: Det här är en sådan rätt som bör ätas direkt, annars försvinner allt krispigt.
Omdömen: Alla tyckte att det var jättegott, riktigt lyckat!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar