Rågkakor är hålkakor med rågmjöl som ger en djup och mustig smak.
Tid: 2 timmar 15 minuter
Portioner: 4 st bröd
Ingredienser:
25 g jäst för matbröd
4 dl vatten
1 dl havregryn
½ dl rågflingor
2 msk brödsirap
2 msk rapsolja
1 tsk pomeranskal (malda)
1 ½ dl grovt rågmjöl
7–8 dl rågsikt
1 ½ tsk havssalt
Gör så här:
- Smula ner jästen i bakmaskinens bunke.
- Värm vattnet till 37 grader C.
- Häll lite av det ljumna vattnet över jästen och rör med en slickepott så all jäst löser sig.
- Häll i resten av vattnet samt havregryn och rågflingor. Rör runt och låt svälla i 5 minuter.
- Rör ner sirap, rapsolja, pomeranskal och rågmjöl.
- Tillsätt nästan all rågsikt och knåda degen på mellanhastighet i 4-8 minuter. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Om degen känns för lös kan du tillsätta mer rågsiktmjöl.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ungefär en timme.
- Knåda degen på mjölat bakbord (använd rågsikt).
- Dela degen i fyra bitar och forma till runda platta kakor, ca. 15 cm i diameter.
- Lägg kakorna två och två på plåtar med bakplåtspapper.
- Stansa ut ett hål i mitten på varje kaka och nagga med en gaffel eller potatissticka.
- Låt kakorna jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek i 30-40 minuter.
- Sätt på ugnen på 250 grader.
- Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 225 grader. Grädda bröden ca. 15 minuter tills fått härlig färg och låter ihålliga när man knackar på undersidan.
- Låt bröden svalna på plåten.
Rågkakorna innan jäsning. |
Servering: En rågkaka med smör och rökt skinka är svårslaget. Njut med ett glass kall mjölk.
Tips! Grädda även de små utstansade bitarna, det är löjligt gott! Tänk bara på att hålla koll på dem så att de inte blir brända.
Förvaring: Förvara bröden som går åt de närmaste tre dagarna inlindade i handdukar. Resten kan frysas in och håller då minst tre månader.
Omdömen: Jag och mamma tyckte mycket om brödet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar