Den här ljuvliga toscakladdkakan med kokos är som en kombo av kladdkaka och kola-aktig kokostosca. När klassen sålde hembakat i skolan hade dessa strykande åtgång!
Tid: En timme
Portioner: 20-25 bitar
Ingredienser:
Kakan:
175 g smör
75 g mörk choklad (55 %)
4 st ägg
4,5-5 dl strösocker
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl
Kokostosca:
75 g smör
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
2 dl strösocker
1 krm salt
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200 grader C.
- Klä en ugnsform, ca. 25x30 cm med bakplåtspapper.
- Börja med att göra kakan. Smält försiktigt smöret i en kastrull utan att det börjar bubbla. Ta kastrullen från spisen.
- Finhacka chokladen och smält över vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
- Blanda kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
- Rör ner kakaoblandningen i smeten.
- Vänd ner vetemjöl, smör och den smälta chokladen i smeten med en slickepott.
- Bred ut smeten i formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter. Kakan ska bli stabil nog att hålla uppe toscatäcket men behöver inte vara klar då den ska gräddas ytterligare.
- Gör under tiden kokostoscan. Lägg alla ingredienser till kokostoscan (i den ordning som ingredienserna står) i en kastrull.
- Värm på medelvärme och rör om då och då.
- Låt toscan småkoka i ca. 10 minuter tills den blivit något gyllene och smakar kola-aktigt.
- Bred toscan över den gräddade kakan.
- Grädda kakan ytterligare 10 minuter i ugnen tills den blivit vackert gyllene och kakan fortfarande är något kladdig.
- Låt kakan kallna helt i formen och skär sedan i bitar.
Servering: Servera med ett stort glas mjölk. För att lyxa till det lite extra kan de serveras med löst vispad grädde eller vaniljglass.
Tips! Lägg den kalla kakan i kylskåp under natten så blir den ännu kladdigare! Låt den gärna stå framme en stund i rumstemperatur innan servering så kommer smakerna fram bättre.
Förvaring: Förvara i kylskåp eller i en lufttät burk ungefär en vecka. Kakan kan också frysas in och håller då flera månader.
Omdömen: En jättefavorit som alltid är populär!
Omg! de var så godaaaa~♡ får jag posta receptet och länka hit kanske?
SvaraRaderaJättekul att du gillade dem! Självklart får du göra det! <3
Radera