fredag 6 februari 2015

Havrescones


Ljuvliga scones med rostad havre som går snabbt att röra ihop till helgfrukosten.

Tid: 35 minuter
Portioner: 6 st små bröd

Ingredienser:
1 dl havregryn
2 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
100 g kallt smör
3 dl mjölk eller filmjölk

Garnering:
1 dl havregryn
1 st ägg

Gör så här:
  1. Sätt på ugnen på 100 grader.
  2. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö över 2 dl havregryn.
  3. Rosta havregrynen lätt mitt i ugnen i 10 minuter.
  4. Ta ut havregrynen ur ugnen och höj ugnstemperaturen till 250 grader.
  5. Blanda alla torra ingredienser (endast 1 dl av havregrynen) i en bunke.
  6. Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
  7. Häll i mjölken och rör snabbt ihop till en relativt jämn deg.
  8. Vänd ut degen på ett lätt mjölat bakbord och format till 6 bollar med mjölade händer.
  9. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Knäck ägget i en skål och slå sönder det med en gaffel.
  11. Pensla sconsen med ägg och strö över resten av de rostade havregrynen.
  12. Grädda sconesen mitt i ugnen i 10-15 minuter tills de är lätt gyllene och inte kladdar på provstickan.
Servering: Servera direkt med smör och marmelad eller ost och en kopp te.

Tips! Överraska familjen med nybakade scones till frukost!

Förvaring: Scones bör ätas nygräddade men kan förvaras lufttätt i rumstemperatur någon dag.

Omdömen: Alla tyckte om dem, enligt mig de godaste jag ätit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar