Ljuvliga scones med rostad havre som går snabbt att röra ihop till helgfrukosten.
Tid: 35 minuter
Portioner: 6 st små bröd
Ingredienser:
1 dl havregryn
2 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
100 g kallt smör
3 dl mjölk eller filmjölk
Garnering:
1 dl havregryn
1 st ägg
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 100 grader.
- Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö över 2 dl havregryn.
- Rosta havregrynen lätt mitt i ugnen i 10 minuter.
- Ta ut havregrynen ur ugnen och höj ugnstemperaturen till 250 grader.
- Blanda alla torra ingredienser (endast 1 dl av havregrynen) i en bunke.
- Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
- Häll i mjölken och rör snabbt ihop till en relativt jämn deg.
- Vänd ut degen på ett lätt mjölat bakbord och format till 6 bollar med mjölade händer.
- Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Knäck ägget i en skål och slå sönder det med en gaffel.
- Pensla sconsen med ägg och strö över resten av de rostade havregrynen.
- Grädda sconesen mitt i ugnen i 10-15 minuter tills de är lätt gyllene och inte kladdar på provstickan.
Servering: Servera direkt med smör och marmelad eller ost och en kopp te.
Tips! Överraska familjen med nybakade scones till frukost!
Förvaring: Scones bör ätas nygräddade men kan förvaras lufttätt i rumstemperatur någon dag.
Omdömen: Alla tyckte om dem, enligt mig de godaste jag ätit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar