Amerikanska pannkakor är mindre och tjockare än svenska pannkakor. Det klassiska tillbehöret är lönnsirap men här hemma äts de med chokladsås. Pannkakorna passar perfekt till en lite lyxigare lunch.
Tid: 40 minuter (inkl. gräddning)
Portioner: 10 pannkakor
Ingredienser:
30 g smör (2 msk)
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
2,5 dl mellanmjölk
1 st ägg
Smör till stekning
Gör såhär:
- Smält smöret i en kastrull utan att det börjar bubbla. Flytta smöret från plattan.
- Häll mjöl, bakpulver, salt och socker i en separat bunke. Blanda väl med en gaffel.
- Knäck ägget i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och mjölken.
- Vispa lätt så att äggen vispas sönder för hand med ballongvisp.
- Tillsätt lite i taget av torringredienserna under ständig vispning. Vispa till en slät och klumpfri smet.
- Låt eventuellt smeten svälla i 5-10 minuter.
- Hetta upp en stekpanna och klicka i en klick smör som får smälta. Sätt plattan på 8:an. Pannkakorna steks sedan mellan 6:an och 8:an - man får gå lite på känsla.
- Måtta upp 1/2 dl smet och häll i mitten av stekpannan utan att dra ut den. Vänd när pannkakan svällt upp och blivit bubblig på ytan samt fått en fin lätt gyllene färg på undersidan.
- Stek tills även den andra sidan fått en lätt gyllene färg och hela pannkakan är genomgräddad. Lägg upp på ett fat och täck med lock för att hålla kvar värmen under tiden resten av pannkakorna gräddas, ev. servera direkt.
- Klicka i en klick smör mellan varje gräddning och grädda tills smeten är slut.
Servering: Serveras med chokladsås, ännu lyxigare blir det om pannkakorna också serveras med färska jordgubbar och vaniljglass. Ett klassiskt tillbehör är annars lönnsirap eller smält smör.
Tips! Om det blir pannkakor över är de goda att äta kalla.
Pannkakorna gräddas något längre än klassiska svenska pannkakor.
Förvaring: Äts direkt men rester plastas in och förvaras i kylskåp. Hållbarhet 2-3 dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar