måndag 18 augusti 2014

Pizza grundrecept


Hemmagjord pizza är jättegott och alla får dessutom möjlighet att välja sin helt egna fyllning. Det här receptet ger 4 stycken ganska stora portionspizzor.

Tid: 2 timmar varav nästan 1 timme arbete
Portioner: 4 portioner (4 st pizzor)

Ingredienser:
15 g färsk jäst för matbröd
3 dl ljummet vatten (37-38 grader C)
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja (ev. extra vergine)
1 dl durumvetemjöl
5,5-6 dl vetemjöl special

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i bakmaskinbunken.
  2. Häll i lite av det ljumna vattnet - det är viktigt att temperaturen är exakt så använd gärna termometer. Rör runt lite med slickepott så att jästen löser sig.
  3. Häll i resten av det ljumna vattnet och kör kort på låg hastighet tills allt blandats.
  4. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. Kör lite på låg hastighet så att det blandas.
  5. Tillsätt durumvetemjöl och lite vetemjöl special åt gången under tiden maskinen går på låg hastighet. Degen ska vara kladdig.
  6. Sätt på locket och kör på ganska hög hastighet (3:an) i ca. 10 minuter tills degen är elastisk.
  7. Strö lite vetemjöl special över degen och låt den sedan jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek (ca. 45 minuter).
  8. Sätt under tiden på ugnen på 250 grader C och ställ in en plåt mitt i ugnen så att den blir varm.
  9. Förbered också under tiden fyllningen och ett mjölat bakbord.
  10. Ta ur den färdigjästa degen på det mjölade bakbordet och dela degen i fyra lika stora delar. 
  11. Jobba med en del i taget och forma den först till en mindre rund platta och kavla sedan ut den väldigt tunt. Vänd gärna ofta på pizzan under tiden den kavlas för att minska risken att den fastnar i bakbordet.
  12. Lägg över den utkavlade pizzan på bakplåtspapper - gärna med ett hårt underlag under, t.ex. en plåt eller bricka.
  13. Lägg på valfri fyllning. Börja med att bre ut tomatsåsen med en sked och strö sedan över osten och lägg slutligen på övrig fyllning.
  14. När pizzan ska gräddas läggs pizzan med bakplåtspapper över på den varma plåten i ugnen. Pizzan gräddas sedan mitt i ugnen på 250 grader C i 5-8 minuter tills den fått lite färg och brödet verkar färdiggräddat.
  15. Lägg över den färdiggräddade pizzan på galler för att svalna något eller ät direkt.
Servering: Serveras direkt som den är eller med en pizzasallad.

Tips! Ställ pizzadegen på ugnen när den ska jäsa så hjälper värmen till jäsningen.

Grädda eventuellt två pizzor samtidigt på var sin plåt - på så sätt är det lättare för alla att äta samtidigt. Det tar då lite längre tid och var vaksam så att inte den översta pizzan bränns vid.

Förvaring: Pizzorna är godast direkt från ugnen men rester kan förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 2-4 dagar beroende på fyllning.

Omdömen: Alla tyckte väldigt mycket om pizzorna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar