Rosersbergs slott säljer något lite ovanligt men väldigt roligt - en egen knäckebrödsmix! Det enda man behöver tillsätta är vatten, olja, sirap och flingsalt. Det är verkligen värt att prova - gott dessutom. Receptet på knäckebrödet står på framsidan av påsen men jag rekommenderar att åtminstone till en början köpa knäckebrödsmixen.
Tid: 1 timme 10 minuter varav 10 minuter arbete
Portioner: 1 knäckebröd ca. 30*30 cm
Ingredienser:
1,5 dl vetemjöl
0,75 dl solrosfrö
0,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrö
1 krm salt
0,5 tsk kummin (mixad)
0,5 tsk torkad fänkål (mixad)
1,5 dl varmvatten
2,5 msk olja (jag använder rapsolja)
2 tsk ljus sirap
Flingsalt
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 150 grader C.
- Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Blanda alla torringredienser (förutom flingsaltet) i en skål.
- Tillsätt varmvatten, olja och sirap och rör om till en smet. Låt smeten stå och svälla i ca. 10 minuter.
- Bred ut smeten tunt på bakplåtspappret med en hård slickepott. Försök bre så tunt och jämnt som möjligt. Knäckebrödet ska bil en ungefär 30*30 cm stor kvadrat.
- Strö flingsalt jämnt över brödet, hur mycket är en smaksak.
- Grädda knäckebrödet på den nedre falsen på 150 grader C i ca. 50 minuter. Vakta mot slutet så att brödet inte bränns.
- Låt knäckebrödet stelna och svalna på plåten.
- Bryt sedan brödet i lagom stora bitar.
Servering: Serveras som det är eller till ostbrickan.
Tips! Om du vill ha jämna bitar kan du skära i brödet med en kniv när det precis kommit ur ugnen och fortfarande är lite mjukt.
Förvaring: Förvaras lufttätt i rumstemperatur. Hållbarhet: minst en vecka.
Omdömen: Alla tycker om knäckebrödet förutom den yngsta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar