Att göra egen müsli är både billigare och godare än att köpa färdig. I det här receptet torrostas nötter och frön för att ge en intensivare smakupplevelse.
Tid: 15 minuter
Portioner: ca. 0,6 liter
Ingredienser:
2 msk naturella kokoschips
0,5 dl sötmandlar
1 msk pumpakärnor
1 msk skalade melonkärnor
1 msk solroskärnor
1,5 dl torkade och urkärnade dadlar
2 dl Axa grynblandning (rågflingor, havregryn, kornflingor, vetekli)
1 dl havregryn (gärna i paket)
Gör såhär:
- Dela kokoschipsen i lite mindre bitar.
- Hacka mandeln grovt.
- Hetta upp en stor torr stekpanna.
- Torrosta kokoschips, hackade sötmandlar, pumpakärnor, melonkärnor och solroskärnor i stekpannan på hög värme. Rör hela tiden om och höj ibland stekpannan från plattan för att det inte ska brännas vid - det går fort. Torrosta i 3-4 minuter tills allt blivit gyllene och det luktar nötter.
- Sprid ut de torrostade fröna och nötterna i en djup tallrik och låt svalna.
- Skär de torkade dadlarna i mindre bitar.
- Mät upp grynblandning och havregryn i en ganska stor bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl med en sked.
- Häll upp müslin i en lufttät burk och förvara i rumstemperatur.
De rostade fröna och mandlarna. |
Servering: Ha i filen eller i yoghurten, eventuellt tillsamman med frukt eller bär.
Tips! För att bara få med de stora och fina grynen i müslin kan man mäta upp grynen i en skål och sedan slå bunken i bordsskivan. De mindre grynen faller då till botten och med en sked kan man plocka ut endast de större grynen. Havregrynen i paket är oftast större och finare än de på påse.
Förvaring: Förvaras i rumstemperatur. Håller i några veckor.
Omdömen: Jag och mamma tyckte väldigt mycket om müslin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar