De här biskvierna är fyllda med en luftig smörkräm som smälter i munnen och självklart doppade i choklad. Chokladen smälts på ett sätt som skulle kunna kallas för en enklare temperering - det här gör att chokladen inte smälter lika lätt i rumstemperatur.
Tid: 45 minuter
Portioner: 12 biskvier (konditoristorlek)
Ingredienser:
Botten:
200 g mandelmassa
100 g socker
45-50 g äggvita
Smörkräm:
200 g osaltat smör
80 g vit sirap
en knivsudd äkta vaniljpulver
Garnering:
175 g mörk choklad
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 190 grader C.
- Ta fram smöret till smörkrämen så att det kan rumstempereras under tiden du gör bottnarna.
- Börja sedan med biskvibottnarna. Smula sönder mandelmassan i köksmaskin med vinge eller med stavmixer.
- Tillsätt socker och fortsätt arbeta på samma sätt tills allt blandats väl. Smeten ska vara smulig och inte klumpig.
- Tillsätt lite äggvita i taget och arbeta försiktigt till bredbar konsistens. Är smeten för lös kommer biskvierna rinna ut i ugnen och bli alldeles platta.
- Fyll en sprits med rund och platt tyll med smeten.
- Spritsa ut 12 st runda biskvibottnar på en bakplåtspappersbeklädd ugnsplåt.
- Grädda bottnarna mitt i ugnen på 190 grader C i 10 minuter. De ska vara lite gyllene och torra när man testar med provsticka. Var försiktig så att de inte övergräddas - de blir lätt brända på undersidan.
- Låt biskvierna svalna på plåten och lossa dem sedan från bakplåtspappret.
- Gör smörkrämen under tiden bottnarna kallnar. Vispa det rumstempererade smöret vitt och riktigt fluffigt med elvisp i 10-15 minuter.
- Tillsätt sirap och fortsätt vispa i 5 minuter.
- Smaka av med vaniljpulver.
- Bre smörkrämen på undersidan av de kalla biskvibottnarna. Bre krämen från mitten och utåt runt bottnarna så att de blir toppiga i mitten.
- Finhacka chokladen till garneringen.
- Smält 2/3 av chokladen över vattenbad.
- Ta skålen med choklad från vattenbadet och rör ner resterande tredjedel av chokladen.
- Doppa biskvierna i den smälta chokladen så att all smörkräm täcks av choklad.
- Låt biskvierna kallna i kylskåp en stund innan servering.
Servering: Servera biskvierna något rumstempererade med en kopp kaffe eller ett glas mjölk.
Tips! Vill man göra chokladbiskvier kan man röra ner lite smält choklad som fått svalna i smörkrämen.
Är det svårt att få loss bottnarna från bakplåtspappret kan man pensla med kallt vatten på undersidan av pappret.
Förvaring: Förvara biskvierna i kylskåp i upp till en vecka. Biskvierna kan också frysas in och håller då upp till en månad. Biskvibottnarna håller ännu längre i frys och kan därför förberedas.
Omdömen: Alla tycker jättemycket om biskvierna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar