söndag 16 november 2014

Sallys formlimpa


Sallys formlimpa är en grövre limpa med djup smak av mörk sirap som kräver ytterst lite arbete. Det goda receptet kommer från min farmor.

Tid: 15 minuter
Portioner: 1 st limpa (i en 1-litersform)

Ingredienser:
50 g jäst för matbröd
3,5 dl vatten
1 dl mörk sirap
1 msk matättika
2 tsk salt
7 dl rågmjöl (fint eller grovt)
3 dl vetemjöl

Gör såhär:
  1. Smörj en 1-litersform.
  2. Smula ner jästen i en stor bunke.
  3. Värm vattnet till 37 grader.
  4. Häll lite av det ljumna vattnet över jästen och rör med slickepott tills jästen löst sig.
  5. Tillsätt resten av vattnet.
  6. Tillsätt matättika, sirap och salt. Rör om.
  7. Häll i nästan allt mjöl och arbeta med degkrog till en smidig deg. Tillsätt ev. mer mjöl - degen ska vara fast och ganska tung men fortfarande lite kladdig.
  8. Lägg degen i formen och dra ut med slickepott eller kniv så att den är relativt jämnt fördelad i formen.
  9. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca. 30 minuter.
  10. Sätt på ugnen på 200 grader (låt gärna brödet jäsa i närheten av den varma ugnen).
  11. Pensla det färdigjästa brödet med ljummet vatten.
  12. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Täck med aluminiumfolie om den blir för mörk. Limpan ska vara helt torr  när man känner med provsticka och dessutom låta ihåligt när man knackar på skorpan.
  13. Pensla den varma limpan med kallt vatten.
  14. Ta limpan u formen och låt svalna väl inlindad i bakduk.
Servering: Brödet är alldeles underbart med lite smörgåssmör när det fortfarande är ljummet. Limpan är också god med en skiva smakrik ost.

Tips! Välj grovt rågmjöl för en grövre limpa och det fina rågmjölet för en limpa som inte känns lika grov i munnen.

Förvaring: Förvara limpan väl inlindad i bakduk eller lufttätt i en plastpåse. Brödet kan också frysas.

Omdömen: Jag, mamma och pappa tycker om limpan - mammas favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar