Småländsk ostkaka är en riktig delikatess med en god smak av mandel. Glöm inte ostkakans dag den 14 november.
Tid: 3 h 30 minuter varav 30 minuter arbete
Port: 6-10 port
Ingredienser:
3 liter lantmjölk
0,75 dl vetemjöl
1 msk löpe
1 dl (drygt) sötmandel
3 st bittermandlar
2-3 st ägg
0,75 dl strösocker
3 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Värm försiktigt all mjölk förutom 2 dl i en stor kastrull (à 5 liter) till 37 grader. Rör då och då så att värmen fördelas jämnt. Det tar upp till 20 minuter att värma mjölken.
- Ta kastrullen från plattan, låt stå någon minut och mät temperaturen i botten så att den inte är över 37 grader.
- Blanda resten av mjölken med mjölet, vispa ner i den varma mjölken
- Rör (inte vispa!) ner löpen - mjölken måste nu ha en temperatur på 35-37 grader.
- Låt stå och koagulera i rumstemperatur under lock i 1 timme och 20 minuter. Rör inte under tiden. Ostmassan är färdig när den släpper från kanterna och har gelékonsistens.
- Skär ett tätt rutmönster ända ner i botten på kastrullen. Låt stå och separera i fem minuter.
- Häll ostmassan i en finmaskig sil. Låt rinna av i minst 45 minuter. Rör försiktigt om då och då. När all vassle (vätskan) försvunnit och ostmassan fått en konsistens som liknar keso är den färdig.
- Sätt på ugnen på 175 grader C.
- Skålla och hacka under tiden sötmandlarna ganska fint (det ska helst inte vara så stor bitar).
- Skålla bittermandlarna och riv fint.
- Vispa ägg och socker med ballongvisp.
- Vispa försiktigt ner grädden.
- Blanda ner söt- och bittermandeln.
- Rör ner ostmassan.
- Häll smeten i aluminiumformar eller smorda ugnsformar med en sammanlagd volym på 15 dl. Smeten ska vara ungefär 2,5 cm hög.
- Grädda ostkakorna i mitten av ugnen i drygt 1 timme beroende på hur hög ostkakan är. Ostkakorna är färdiga när de rest sig så att de inte har någon nedsjunkning i mitten, är fint gyllene och är relativt fasta.
- Låt ostkakorna svalna tills de är ljumna innan servering.
Servering: Servera ostkakan ljummen med löst vispad grädde och jordgubbssylt eller färska bär.
Tips! Har du ingen finmaskig sil kan du lägga en disktrasa i botten av silen.
Förvaring: Ostkakan håller några dagar i kylskåp och kan med fördel frysas in.
Omdömen: Jag, mamma och pappa mycket mycket om ostkakan. Min lillasyster tyckte den smakade för mycket ägg - därav den mindre mängden ägg i receptet.
Förvaring: Ostkakan håller några dagar i kylskåp och kan med fördel frysas in.
Omdömen: Jag, mamma och pappa mycket mycket om ostkakan. Min lillasyster tyckte den smakade för mycket ägg - därav den mindre mängden ägg i receptet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar