måndag 3 november 2014

Chokladganache


Chokladganache är en ganache med chokladsmak (no kidding) som går att använda till mycket; spackla tårtor, dekorera cupcakes, rulla chokladbollar eller bara äta direkt ur bunken. Det kritiska momentet är när vispgrädden ska ner i den smälta chokladen - det ska göras som när man gör majonnäs. För att det inte ska skära sig är alltså hemligheten att ta ytterst lite grädde i taget och vispa, vispa, vispa!

Tid: 15 minuter + minst 2 timmar avsvalning
Portioner: ca. 6 dl ganache

Ingredienser:
260 g mörk choklad (minst 44% kakao)
300 g (3 dl) vispgrädde
60 g osaltat smör

Gör såhär:
  1. Dela smöret i mindre bitar och låt stå framme tills det är mjukt och rumstempererat.
  2. Finhacka chokladen.
  3. Smält chokladen över vattenbad tills den är 50 grader C. Ta chokladen från vattenbadet.
  4. Koka upp grädden i en kastrull - det går fort.
  5. Tillsätt den varma grädden till en början droppvis i chokladen och vispa kraftig hela tiden. Det är viktigt att grädden kommer in i chokladen innan grädde mer tillsätts.
  6. Låt ganachen stå en stund i rumstemperatur tills temperaturen är 35-40 grader C.
  7. Mixa ner smöret i ganachen med stavmixer tills det blir jämnt. Försök att inte lyfta stavmixern från ganachen under mixningen - du vill inte få in luft i ganachen.
  8. Täck ganachen med plastfolie så att det ligger i kontakt med ganachen. Låt stå i rumstemperatur i minst 2 timmar men helst 12 innan den används.
Servering: Använd ganachen till att spackla tårtor, dekorera cupcakes med eller till något helt annat - den går att använd till väldigt mycket.

Tips! För att lyckas med ganachen är det viktigt att inte chokladen når en temperatur under 35 grader C innan all grädde är i. 

Förvaring: Ganachen kan förvaras inplastat i kylskåp i minst en vecka. Ta fram och rumstemperera innan användning.

Omdömen: Jag använde ganachen till mina chokladbollar men den var också riktigt god att äta som den är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar