Tid: 15 minuter + minst 2 timmar avsvalning
Portioner: ca. 6 dl ganache
Ingredienser:
260 g mörk choklad (minst 44% kakao)
300 g (3 dl) vispgrädde
60 g osaltat smör
Gör såhär:
- Dela smöret i mindre bitar och låt stå framme tills det är mjukt och rumstempererat.
- Finhacka chokladen.
- Smält chokladen över vattenbad tills den är 50 grader C. Ta chokladen från vattenbadet.
- Koka upp grädden i en kastrull - det går fort.
- Tillsätt den varma grädden till en början droppvis i chokladen och vispa kraftig hela tiden. Det är viktigt att grädden kommer in i chokladen innan grädde mer tillsätts.
- Låt ganachen stå en stund i rumstemperatur tills temperaturen är 35-40 grader C.
- Mixa ner smöret i ganachen med stavmixer tills det blir jämnt. Försök att inte lyfta stavmixern från ganachen under mixningen - du vill inte få in luft i ganachen.
- Täck ganachen med plastfolie så att det ligger i kontakt med ganachen. Låt stå i rumstemperatur i minst 2 timmar men helst 12 innan den används.
Servering: Använd ganachen till att spackla tårtor, dekorera cupcakes med eller till något helt annat - den går att använd till väldigt mycket.
Tips! För att lyckas med ganachen är det viktigt att inte chokladen når en temperatur under 35 grader C innan all grädde är i.
Förvaring: Ganachen kan förvaras inplastat i kylskåp i minst en vecka. Ta fram och rumstemperera innan användning.
Omdömen: Jag använde ganachen till mina chokladbollar men den var också riktigt god att äta som den är!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar