Tid: 10 minuter + minst 30 minuter i kylskåp
Portioner: ca. 20 st småkakor
Ingredienser:
300 g vetemjöl
200 g smör (kylskåpskallt)
100 g strösocker (eller florsocker som ger mjukare resultat men är lättare att få ihop)
1 st ägg
2-3 tsk iskallt vatten
Gör såhär:
- Sikta och blanda mjöl och socker i en skål
- Tärna ner smöret och nyp ihop.
- Blanda ner ägget men arbeta inte degen för mycket.
- Forma degen till en lång rulle.
- Plasta in och låt stå i kylskåp i minst 30 minuter.
- Baka ut till valfria kakor.
Servering: Degen kan bakas ut till fler olika sorters kakor; schackrutor, mazarinbottnar och gaffelkakor för att nämna några.
Tips! Tillsätt någon en tesked vaniljsocker för vaniljsmak eller en matsked kakao för chokladkakor.
Förvaring: Degen kan förvaras i upp till 24 timmar i kylskåp.
Omdömen: En riktigt god mördeg som mazarinbotten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar