Husmusens ostpajer är oerhört goda pajer som går att variera i oändlighet - här med mozzarella, soltorkad tomat och spenat. Den mindre mängden ägg och grädde passar när man gör minipajer.
Tid: ca. 1 timme (varav 20 minuter arbete)
Portioner: 8 st minipajer eller 4 st portionspajer
Ingredienser:
Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 dl riven ost
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
60 g babyspenat
6 st soltorkade tomater
80 g mozzarella
Äggstanning:
2-3 st ägg
1,5-2,5 dl matlagningsgrädde
Salt
Malen svartpeppar
Gör såhär:
Omdömen: En matig ostpaj som är riktigt populär hos alla som tycker om soltorkade tomater.
Tid: ca. 1 timme (varav 20 minuter arbete)
Portioner: 8 st minipajer eller 4 st portionspajer
Ingredienser:
Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 dl riven ost
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
60 g babyspenat
6 st soltorkade tomater
80 g mozzarella
Äggstanning:
2-3 st ägg
1,5-2,5 dl matlagningsgrädde
Salt
Malen svartpeppar
Gör såhär:
- Börja med att göra pajskalen. Häll mjölet i en bunke och nyp ner det kalla smöret till en smulig massa utan att arbeta degen för mycket.
- Blanda ner osten och tillsätt lite vatten i taget, knåda snabbt ihop till en deg.
- Forma degen till en boll och plasta in väl med plastfolie. Låt stå i kylskåp minst 30 minuter.
- Sätt på ugnen på 225 grader C.
- Dela degen i 8 eller 4 lika stora delar (väg gärna) och kavla ut dem på lätt mjölat bakbord.
- Klä en muffinsplåt för stora muffins eller stora muffinsformar (för minipajer) eller portionspajformar med degen. Det är bra och degen går lite över kanterna då degen krymper i ugnen.
- Förgrädda pajskalen längst ner i ugnen på 225 grader i ca. 10 minuter tills de börjar få färg i kanterna. När pajskalen är uttagna ur ugnen ska ugnstemperaturen sänkas till 200 grader.
- Gör under tiden fyllningen. Skär soltorkade tomater och mozzarella i mindre bitar.
- Skölj spenaten.
- Gör äggstanningen genom att vispa ihop alla ingredienser.
- Fördela fyllningen i de förgräddade pajskalen och häll över äggstanningen - det gör inget om den går lite över kanten.
- Grädda pajerna mitt i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter tills äggstanningen stelnat och de fått lätt gyllene färg.
- Låt pajerna svalna några minuter och ta ur dem ur formarna.
Servering: Servera med en stor grönsallad.
Tips! Pajerna passar utmärkt till en buffé eller tapas.
Förvaring: Pajerna kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar men blir inte lika krispiga.
Omdömen: En matig ostpaj som är riktigt populär hos alla som tycker om soltorkade tomater.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar