Den här sconeskakan med äpple passar utmärkt till fikat. För att lyxa till det kan man servera den med en klick löst vispad grädde med lite vaniljsocker. Receptet kommer från början från min hemkunskapslärare i 5:an.
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
100 g rumstempererat smör
2 dl filmjölk eller mjölk
2 st äpplen
Kanel
Smör
Ströbröd
Gör såhär:
- Dela smöret i centimeterstora kuber och låt stå framme och bli rumstempererat.
- Sätt på ugnen på 200 grader C.
- Smörj och bröa en avlång 1-litersform.
- Blanda alla torringredienser i en bunke.
- Nyp ihop smöret tillsammans med torringredienserna till en smulig massa.
- Blanda ner filmjölken till en jämn smet.
- Skala och klyfta äpplena i centimetertjocka klyftor.
- Häll smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna.
- Strö över kanel.
- Grädda i nedersta delen av ugnen i ca. 35 minuter. Testa med provsticka - kakan ska inte kladda på stickan.
Servering: Servera som den är eller lyxa till det och servera med löst vispad grädde med vaniljsocker.
Tips! Var generös med äpplen och kanel!
Förvaring: Förvara väl inplastad i rumstemperatur i minst 5 dagar.
Omdömen: Den här kakan tycker alla i familjen om och min lillasyster är extra förtjust i den!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar