Skålla mandlar gör man för att lätt få bort skalet. Med vattenkokare går det extra fort och kräver inte heller lika mycket energi.
Tid: 5 minuter
Ingredienser:
Mandlar
Vatten
Gör såhär:
- Värm vatten i vattenkokare (tillräckligt med vatten för att det ska täcka mandlarna).
- Lägg mandlarna i en kastrull.
- Häll över det kokande vattnet.
- Sätt kastrullen på spisen på högsta värme.
- Skålla mandlarna i 2-3 minuter eller tills du ser att skalet håller på att lossna.
- Häll av vattnet.
- Häll mandlarna på en handduk.
- Vik ihop handduken och gnugga mandlarna - på det här sättet släpper skalet något.
- Tryck sedan bort skalet från en mandel i taget.
Servering: De skållade mandlarna är goda som de är men används ofta i bakverk så som mandelmassa och knäck.
Tips! Även andra nötter kan skållas på samma sätt, dock kan tiden de ska skållas skilja något.
Förvaring: De skållade mandlarna kan förvaras lufttätt i rumstemperatur men håller inte lika länge som oskållade mandlar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar