tisdag 4 november 2014

Kokt fläsklägg


Kokt fläsklägg med rotmos är riktig husmanskost och tar som mycket husmanskost tid att göra men det mesta sköter sig självt på spisen.

Tid: 2 timmar
Portioner: 3-4 portioner

Ingredienser:
700 g rimmat fläsklägg med ben
eller 600 rimmat fläsklägg utan ben
2 liter vatten
5 st vitpepparkorn
4 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
½ tsk timjan

Gör såhär:

  1. Koka upp vattnet i en kastrull.
  2. Lägg köttet i en gryta - om fläsklägget ligger i ett steknät ska det sitta kvar.
  3. Häll det kokande vattnet över köttet.
  4. Tillsätt kryddorna.
  5. Sjud köttet under lock på svag värme i minst 1,5 timme. Köttets innertemperatur ska vara 73-75 grader C. Köttet ska också nätt och jämnt gå att ta bort från benet.
  6. Ta köttet från plattan och låt stå under lock i 20 minuter.
  7. Ta upp köttet och ta bort nätet. Skär bort svålen och synligt fett. Skär upp köttet i centimetertjocka skivor eller något tunnare.
Servering: Servera med det klassiska tillbehören rotmos och senap eller med potatismos eller vanlig kokt potatis.


Tips! Om du inte har rimmat fläsklägg kan du tillsätta 1,5 tsk salt/liter vatten i vattnet innan det kokas upp.

Om du ska laga rotmos till fläsklägget kan du börja koka de första rotfrukterna när köttet sjudit nästan en timme.

Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.

Omdömen: Jag, mamma och pappa tyckte bra om maten - en av mammas favoriter. Min lillasyster däremot tyckte inte om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar