Kokt fläsklägg med rotmos är riktig husmanskost och tar som mycket husmanskost tid att göra men det mesta sköter sig självt på spisen.
Tid: 2 timmar
Portioner: 3-4 portioner
Ingredienser:
700 g rimmat fläsklägg med ben
eller 600 rimmat fläsklägg utan ben
2 liter vatten
5 st vitpepparkorn
4 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
½ tsk timjan
Gör såhär:
- Koka upp vattnet i en kastrull.
- Lägg köttet i en gryta - om fläsklägget ligger i ett steknät ska det sitta kvar.
- Häll det kokande vattnet över köttet.
- Tillsätt kryddorna.
- Sjud köttet under lock på svag värme i minst 1,5 timme. Köttets innertemperatur ska vara 73-75 grader C. Köttet ska också nätt och jämnt gå att ta bort från benet.
- Ta köttet från plattan och låt stå under lock i 20 minuter.
- Ta upp köttet och ta bort nätet. Skär bort svålen och synligt fett. Skär upp köttet i centimetertjocka skivor eller något tunnare.
Servering: Servera med det klassiska tillbehören rotmos och senap eller med potatismos eller vanlig kokt potatis.
Tips! Om du inte har rimmat fläsklägg kan du tillsätta 1,5 tsk salt/liter vatten i vattnet innan det kokas upp.
Om du ska laga rotmos till fläsklägget kan du börja koka de första rotfrukterna när köttet sjudit nästan en timme.
Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Jag, mamma och pappa tyckte bra om maten - en av mammas favoriter. Min lillasyster däremot tyckte inte om det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar