Kroppkakor är i princip potatismosbollar med stekt fläsk som fyllning. Småländska kroppkakor är till skillnad från de Öländska gjorda av endast kokt potatis vilket ger dem en ljusare färg och gör dem mycket snabbare att koka.
Tid: 1 timme 30 minuter
Portioner: 4-6 portioner (12 st kroppkakor)
Ingredienser:
1 kg potatis
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
0,75 tsk salt
Fyllning:
150 g rimmat fläsk
1 st gul lök
1,5 krm malen vitpeppar
1 tsk finkrossad kryddpeppar
2 liter vatten
1 msk salt
Gör såhär:
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
- Pressa potatisen i en stor form (t.ex. ugnsform) och låt kallna helt.
- Gör under tiden fyllningen. Skär fläsket i små tärningar.
- Skala och finhacka löken.
- Hetta upp en stekpanna och bryn fläsket.
- Tillsätt löken och fräs en stund tills löken är genomskinlig.
- Krydda fyllningen och smaka av. Låt kallna.
- Vispa upp ägget och blanda med potatisen, vetemjöl och salt. Blanda inte för mycket då stärkelsen i potatisen då kommer göra att degen blir som klister.
- Rulla degen till en tjock rulle.
- Skär rullen i 12 skivor.
- Gör en urgröpning i varje skiva med ett finger och fyll med 1-2 tsk fyllning.
- Tryck ihop degen runt fyllningen och rulla till en boll.
- Koka upp vatten och salt.
- Sjud 3-4 kroppkakor i taget 5-6 minuter eller något efter att de flutit upp.
- Ta upp kroppkakorna med hålslev och servera varma.
Servering: Servera kroppkakorna varma med lingonsylt och skirat smör eller varm gräddmjölk.
Tips! Vattnet får inte stormkoka utan hellre sjuda då kroppkakorna lätt kokar sönder.
Lockas inte att riva löken - de små bitarna gör att det känns hemmagjort och med riktiga råvaror.
Förvaring: Rester kan förvaras 3-4 dagar i kylskåp.
Omdömen: Jag, mamma och pappa tyckte bra om kroppkakorna. Mamma tyckte mycket om dem. Min lillasyster tycker inte om kroppkakor.
Blir verkligen lockad att laga kroppkakorna, återkommer när jag har gjort dem, om någon vecka eller så. Iréne
SvaraRaderaJätteroligt att du kommenterar!
RaderaHåller spänt tummarna och väntar på att få höra hur det gick!
Pandan