Mazariner är klassiska bitar som går att hitta i nästa varje mataffär. Men de är - som mycket annat - otroligt mycket godare hemmagjorda.
Tid: 50 minuter
Portioner: 15-18 st mazariner
Ingredienser:
Mördegsbotten:
300 g vetemjöl
200 g smör (kylskåpskallt)
100 g strösocker (eller florsocker som ger mjukare resultat men är lättare att få ihop)
1 st ägg
2-3 tsk iskallt vatten
Fyllning:
150 g mandelmassa
75 g smör
2 st ägg
Glasyr:
100-125 g florsocker
1-2 msk vatten
Några droppar pressad citron
Gör såhär:
- Förbered mördegsbottnarna enligt instruktionerna här och fyllningen enligt instruktionerna här.
- Sätt ugnen på 190 grader C.
- Förbered en plåt med mazarinformar eller runda aluminiumformar.
- Ta en bit mördegsbotten och rulla till en boll. Kavla sedan ut till 2-3 mm tjocklek utan att arbeta för mycket (det ska bli en runt platta några mm större än formarna). Tryck ut degen i en form och upprepa till degen är slut.
- Klicka eller spritsa i fyllningen i formarna till 3/4.
- Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills de blivit lätt gyllene.
- Låt mazarinerna kallna på galler.
- Blanda ihop florsocker, vatten och citronsaft till en inte allt för rinnig glasyr.
- Häll glasyren i mitten av mazarinerna. Låt stelna.
Servering: Servera mazarinerna rumstempererade eller lätt kylda.
Tips! Vill du efterlika konditoriernas mazariner kan du utesluta citronen i glasyren och istället koka upp aprikosmarmelad som penslas på i ett tunt lager innan glasyren bres på.
Förvaring: Förvara mazarinerna i kylskåp eller frys in dem oglaserade och låt tina rumstemperatur,
Omdömen: Alla tyckte mycket om mazarinerna - de med citron var en favorit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar