Katten Janssons fiskgratäng är en mild och god gratäng med vit fisk och potatismos.
Tid: 45 minuter
Portioner: 4 port
Ingredienser:
400 g vit fisk (ex. ett block torsk)
Flingsalt
Potatismos:
750 g potatis
2 msk smör
ca. ½ dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Gratängsås:
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
Spad från fisken
1 dl mjölk eller grädde
½ fiskbuljongtärning
2 msk finhackad dill
1½ dl riven ost
Smör till formen
Gör såhär:
- Tina fisken.
- Sätt på ugnen på 225 grader C.
- Potatismos: Skala potatisen och dela större potatisar på mitten.
- Koka potatisen i lättkokat vatten i ca. 20 minuter eller tills den är mjuk.
- Fisken: Smörj en ugnsform med matfett.
- Skär det tinade fiskblocken i 4 bitar. Lägg dem i formen.
- Strö över flingsalt.
- Täck formen med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen i 15-20 minuter.
- Potatismos: Häll av vattnet från den färdigkokta potatisen.
- Klicka i smöret och häll i mjölken. Mosa potatisen med potatisstöt. Salta och peppra.
- Sås: Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.
- Ta kastrullen från plattan och vispa ner vätskan från den tillagade fisken. Ställ tillbaka kastrullen på plattan.
- Vispa ner mjölken och lägg i buljongtärningen.
- Låt såsen småkoka tills den tjocknat. Rör ner dill.
- Spritsa potatismoset i ugnsformen runt fisken.
- Häll såsen över fisken.
- Strö över riven ost.
- Ställ in gratängen högt i ugnen och ca. 10 minuter tills den fått fin färg.
Servering: Servera gratängen med gröna ärtor.
Tips! Lägg lite kokt broccoli på fisken innan gratineringen.
Förvaring: Förvara rester i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Alla tycker om den här rätten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar