Min mormors recept på en god råglimpa med farinsocker. Den djupa och mjuka smaken från farinsocker gör att man lätt glömmer bort att det är ett grövre bröd.
Tid: 1 timme 30 minuter
Portioner: 2 limpor
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
5 dl vatten
2 dl brunt farinsocker
2 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
7 dl rågsikt
4 dl grovt rågmjöl
2 dl vetekli
Smör
Gör såhär:
- Smula ner jästen i köksmaskinens bunke.
- Värm vattnet till 37 grader.
- Häll lite av det ljumna vattnet över jästen och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av vattnet och farinsockret. Kör på lägsta hastighet tills det inte finns några sockerklumpar kvar.
- Blanda ner ägg och vetemjöl. Kör till en jämn smet.
- Tillsätt saltet, resten av mjölet och vetekli.
- Knåda degen på medellåg hastighet i 4-6 minuter till en ganska tung och lite (men inte allt för) kladdig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk i 20 minuter.
- Smörj under tiden två avlånga 1-litersformar.
- Vänd ner degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma till två jämna limpor.
- Lägg limporna i de smorda formarna.
- Låt limporna jäsa under bakduk till dubbel storlek i 30-35 minuter.
- Sätt på ugnen på 200 grader C.
- Grädda limporna på andra falsen nerifrån i 25-30 minuter. Lägg över aluminiumfolie de sista 10 minuterna. Limporna ska vara helt torra inuti och låta ihåliga när man knackar på ytan.
- Pensla de färdiggräddade limporna med smält smör och ta ur dem ur formarna.
- Låt svalna på galler väl inlindade i bakdukar.
Servering: Servera limporna med smör och valfritt pålägg. Extra goda är de när de fortfarande är lite ljumna.
Förvaring: Förvara limporna lufttät i rumstemperatur. Ska de inte ätas inom den närmaste veckan bör de frysas in i halvor.
Omdömen: Alla i familjen tyckte om det här brödet. Min lillasyster sa t.om. att det är det enda bröd jag får baka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar