lördag 15 november 2014

Festkrans


Festkrans är en bull- eller vetebrödskrans fylld med en nötblandning och toppad med en söt florsockerglasyr. Receptet är min mormors.

Tid: 2 h 20 minuter varav 20 minuter arbete
Portioner: 1 st bullkrans (ca. 25 cm i diameter)

Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
2 dl kall mjölk
150 g smör eller margarin
1 krm salt
2 msk strösocker
Fyllning:
1 dl hasselnötskärnor (eller sötmandel)
50 g smör
0,75 dl strösocker
Pensling:
1 st ägg
Glasyr:
1,5 dl florsocker
ca. 1 msk vatten

Gör såhär:

  1. Dela smöret till bulldegen i centimeterstora kuber och låt stå framme så att det blir mjukt och rumstempererat. Gör samma sak med smöret till fyllningen och lägg i en annan skål.
  2. Förbered först fyllningen. Mal nötterna i mandelkvarn.
  3. Vispa eller rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
  4. Gör sedan vetedegen. Smula ner jästen i en liten bunke.
  5. Tillsätt lite av den kalla mjölken och rör med en slickepott tills jästen löst sig.
  6. Tillsätt resten av mjölken.
  7. Häll mjölet i en stor bunke.
  8. Tillsätt det delade smöret och arbeta kort med degkrok eller nyp ihop tills smöret är finfördelat.
  9. Rör ner jästblandningen, salt och socker.
  10. Arbeta snabbt ihop degen med degkrog till en smidig deg.
  11. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord.
  12. Kavla ut degen till en lång rektangel, ca. 25x60 cm.
  13. Bre ut fyllningen jämnt över degen.
  14. Rulla ihop rektangeln till en rulle från långsidan.
  15. Forma rullen till en krans och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
  16. Klipp jack i rullen med ca. 1 cm mellanrum (håll saxen lite snett).
  17. Lägg varannan flik åt vänster och varannan åt höger.
  18. Låt kransen jäsa i rumstemperatur (ej varmt) under bakduk i 1-1½ timme.
  19. Sätt på ugnen på 225 grader C.
  20. Vispa sönder ägget och pensla den färdigjästa kransen.
  21. Grädda festkransen på ränna 2 i 15-20 minuter. Lägg på aluminiumfolie om den blir för mörk.
  22. Låt kransen kallna på galler.
  23. Mät upp florsocker och spä med vatten till en lagom tjock glasyr som inte ska vara allt för rinnig.
  24. Ringla glasyren över festkransen men undvik den yttersta delen då det blir kladdigt att äta om man måste hålla i glasyren.
Den färdigjästa kransen.

Servering: Servera festkransen som den är till fikat.

Tips! Om du är allergisk mot nötter kan hasselnötskärnorna bytas ut mot sötmandel.

Förvaring: Festkransen förvaras väl inplastad i rumstemperatur. Den kan också frysas men helst utan glasyr.

Omdömen: Alla älskar den här festkransen som är min mormors recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar