Festkrans är en bull- eller vetebrödskrans fylld med en nötblandning och toppad med en söt florsockerglasyr. Receptet är min mormors.
Tid: 2 h 20 minuter varav 20 minuter arbete
Portioner: 1 st bullkrans (ca. 25 cm i diameter)
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
2 dl kall mjölk
150 g smör eller margarin
1 krm salt
2 msk strösocker
Fyllning:
1 dl hasselnötskärnor (eller sötmandel)
50 g smör
0,75 dl strösocker
Pensling:
1 st ägg
Glasyr:
1,5 dl florsocker
ca. 1 msk vatten
Gör såhär:
- Dela smöret till bulldegen i centimeterstora kuber och låt stå framme så att det blir mjukt och rumstempererat. Gör samma sak med smöret till fyllningen och lägg i en annan skål.
- Förbered först fyllningen. Mal nötterna i mandelkvarn.
- Vispa eller rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
- Gör sedan vetedegen. Smula ner jästen i en liten bunke.
- Tillsätt lite av den kalla mjölken och rör med en slickepott tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av mjölken.
- Häll mjölet i en stor bunke.
- Tillsätt det delade smöret och arbeta kort med degkrok eller nyp ihop tills smöret är finfördelat.
- Rör ner jästblandningen, salt och socker.
- Arbeta snabbt ihop degen med degkrog till en smidig deg.
- Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord.
- Kavla ut degen till en lång rektangel, ca. 25x60 cm.
- Bre ut fyllningen jämnt över degen.
- Rulla ihop rektangeln till en rulle från långsidan.
- Forma rullen till en krans och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
- Klipp jack i rullen med ca. 1 cm mellanrum (håll saxen lite snett).
- Lägg varannan flik åt vänster och varannan åt höger.
- Låt kransen jäsa i rumstemperatur (ej varmt) under bakduk i 1-1½ timme.
- Sätt på ugnen på 225 grader C.
- Vispa sönder ägget och pensla den färdigjästa kransen.
- Grädda festkransen på ränna 2 i 15-20 minuter. Lägg på aluminiumfolie om den blir för mörk.
- Låt kransen kallna på galler.
- Mät upp florsocker och spä med vatten till en lagom tjock glasyr som inte ska vara allt för rinnig.
- Ringla glasyren över festkransen men undvik den yttersta delen då det blir kladdigt att äta om man måste hålla i glasyren.
Den färdigjästa kransen. |
Servering: Servera festkransen som den är till fikat.
Tips! Om du är allergisk mot nötter kan hasselnötskärnorna bytas ut mot sötmandel.
Förvaring: Festkransen förvaras väl inplastad i rumstemperatur. Den kan också frysas men helst utan glasyr.
Omdömen: Alla älskar den här festkransen som är min mormors recept.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar