tisdag 2 december 2014

Husmusens ostpaj med västerbottenost


Husmusens ostpajer är riktigt goda och här är en variant som passar husmusen och andra ostälskare. Den mindre mängden ägg och grädde passar till minipajer.

Tid: ca. 1 timme (varav 20 minuter arbete)
Portioner: 8 st minipajer eller 4 st portionspajer

Ingredienser:
Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 dl riven ost
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
4-5 dl västerbottenost

Äggstanning:
2-3 st ägg
1,5-2,5 dl matlagningsgrädde
Salt
Malen svartpeppar

Gör såhär:
  1. Börja med att göra pajskalen. Häll mjölet i en bunke och nyp ner det kalla smöret till en smulig massa utan att arbeta degen för mycket.
  2. Blanda ner osten och tillsätt lite vatten i taget, knåda snabbt ihop till en deg.
  3. Forma degen till en boll och plasta in väl med plastfolie. Låt stå i kylskåp minst 30 minuter.
  4. Sätt på ugnen på 225 grader C.
  5. Dela degen i 8 eller 4 lika stora delar (väg gärna) och kavla ut dem på lätt mjölat bakbord.
  6. Klä en muffinsplåt för stora muffins eller stora muffinsformar (för minipajer) eller portionspajformar med degen. Det är bra och degen går lite över kanterna då degen krymper i ugnen.
  7. Förgrädda pajskalen längst ner i ugnen på 225 grader i ca. 10 minuter tills de börjar få färg i kanterna. När pajskalen är uttagna ur ugnen ska ugnstemperaturen sänkas till 200 grader.
  8. Gör äggstanningen genom att vispa ihop alla ingredienser.
  9. Fördela osten i de förgräddade pajskalen och häll över äggstanningen - det gör inget om den går lite över kanten.
  10. Grädda pajerna mitt i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter tills äggstanningen stelnat och de fått lätt gyllene färg.
  11. Låt pajerna svalna några minuter och ta ur dem ur formarna.
Servering: Servera med en stor grönsallad.

Tips! Välj en riktigt smakrik västerbottenost.

Förvaring: Pajerna kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar men blir inte lika krispiga.

Omdömen: En ostpaj som blir lite tråkig i längden om man inte är riktigt förtjust i ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar