torsdag 4 december 2014

Vörtbröd


Vörtbröd hör julen till och det är saftiga vörtbrödet med bl.a. julmust, porter och pomeransskal är ljuvligt. Receptet har jag komponerat ihop själv.

Tid: 3 timmar varav 45 minuter arbete
Port: 2 st limpor

Ingredienser:
60 g osaltat smör
25 cl julmust
25 cl porter
50 g jäst för söta degar
½ msk malda pomeransskal
½ msk mald ingefära
1 tsk mald anis
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald fänkål
1 dl mörk sirap
½ dl brödsirap
2 msk havssalt
7,5 dl grovt rågmjöl
7,5 dl vetemjöl
1½ dl russin
eller 1 dl russin och ½ dl korinter

Pensling:
½ dl vatten
½ msk mörk sirap

Gör såhär:
  1. Blötlägg russinen i iskallt vatten.
  2. Mortla ev. de kryddor som inte redan är malda.
  3. Blanda alla kryddor i en liten skål.
  4. Smula ner jästen in köksmaskinens bunke.
  5. Smält smöret i en kastrull.
  6. Tillsätt julmust och porter i det smälta smöret. Värm blandningen till 37 grader C (mät gärna med digitaltermometer).
  7. Häll lite av degvätskan över den smulade jästen. Rör tills jästen löst sig.
  8. Tillsätt resten av vätskan.
  9. Sätt på maskinen på låg hastigheter och rör ner kryddblandningen, sirap och rågmjöl.
  10. Rör ner salt och nästan allt vetemjöl.
  11. Knåda degen först på medelhastighet och sedan på medelhög hastighet i sammanlagt 6-8 minuter (med locket på maskinen). Degen ska bara vara lite kladdig så tillsätt eventuellt mer mjöl och knåda in det. Degen är färdig när den är lite kladdig, smidig och blank.
  12. Häll i russinen och knåda så att de fördelas jämnt i degen.
  13. Låt degen jäsa under bakduk i en timme eller till dubbel storlek, gärna i närheten av en varm ugn.
  14. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda var och en till släta runda limpor genom att dra med händerna från mitten av degen och ut och kanterna.
  15. Lägg upp limporna på bakplåtspapper på en plåt.
  16. Låt limporna jäsa under bakduk i 45 minuter till dubbel storlek.
  17. Sätt på ugnen på 200 grader C.
  18. Skär ev. ett kors med en kniv över ytan på de färdigjästa limporna.
  19. Grädda limporna på nedersta falsen i ca. 35 minuter. Pensla med sirapsvatten mot slutet av gräddningen. Limporna är färdiga när de låter ihåliga när man knackar på dem.
  20. Låt limporna svalna på galler och förvara inlindade i bakduk eller frys in.
Servering: Vörtbrödet är gott med bara lite smör men också med julskinka.

Tips! Vill man ha mindre limpor kan man dela degen i fyra istället för två. Gräddningstiden är då något kortare.

Förvaring: Förvara limporna inlindade i bakduk om de ska ätas de närmsta dagarna. Frys annars in och tina helst under natten i rumstemperatur, även då inlindade i bakhandduk.

Omdömen: Jag och mamma är de enda som tycker om vörtbröd och vi tyckte det här receptet var riktigt gott - mycket bättre än det köpta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar