Tekakor är luftiga bröd gjorda på vetemjöl. Godast är de nybakta med smör och kanske en skiva mild ost. Receptet kommer från min farmor.
Tid: 1 timme och 35 minuter varav 25 minuter arbete
Port: 6-12 st tekakor
Ingredienser:
25 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst för matbröd
2 tsk strösocker
1 tsk salt
ca. 7 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll i mjölken och värm/låt svalna till 37 grader C.
- Smula ner jästen i köksmaskinens bunke.
- Häll lite av den ljumna degvätskan över jästen. Rör tills all jäst löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, socker och salt.
- Mät upp mjölet i ett litermått. Tillsätt nästan allt mjöl.
- Knåda degen på 3:ans hastighet i 7-8 minuter (med lock).
- Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig.
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter eller till dubbel storlek.
- Sätt på ugnen på 245 grader C. Förbered två plåtar med bakplåtspapper samt ett lätt mjölat bakbord.
- Ta upp degen på det lätt mjölade bakbordet.
- Dela degen i 6 till 12 bitar.
- Forma bitarna till platta, runda tekakor 12-15 cm i diameter.
- Lägg sex tekakor på varje bakplåtspappersbeklädd plåt.
- Låt tekakorna jäsa under bakduk i 30 minuter eller till dubbel storlek.
- Nagga tekakorna med gaffel.
- Grädda tekakorna mitt i ugnen på 245 grader i ca. 10 minuter. Tekakorna ska inte kladda på provstickan och vara lätt gyllene.
- Låt svalna på galler.
Servering: Servera tekakorna nybakade med smör och eventuellt en mild ost, t.ex. hushållsost.
Tips! Om man endast delar degen i 6 bitar får man de lite tjockare tekakorna på bilden.
Förvaring: Tekakorna bör helst ätas samma dag eller dagen efter. Tekakorna kan annars frysas in och ska då helst tinas i rumstemperatur.
Omdömen: Alla älskar farmors tekakor!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar