En kycklingpaj med paprika som är mild och god. Bra med pajer är att de passar att servera flera.
Tid: 2 timmar varav 30 minuter arbete
Portioner: 6 portioner (1 paj ca. 25 cm i diameter)
Ingredienser:
Pajskal:
160 g (2 2/3 dl vetemjöl)
120 g smör (kylskåpskallt)
20-25 g (ca. 1,5 msk) kallt vatten
1 tsk salt
Fyllning:
750 g kycklingfilé
1 st gul lök
1 st röd paprika
Paprikapulver
Chilipulver
Svartpeppar
Salt
Matfett till stekning
Äggstanning:
2 dl crème fraiche
3 st ägg
1 dl riven ost
knappt 1 tsk paprikapulver
Chilipowder
Salt
1 dl ost
Gör så här:
- Gör först pajskalet. Blanda salt och mjöl.
- Dela det kalla smöret i centimeterstora kuber och blanda med mjölblandningen till en smulig massa utan att överarbeta.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Forma degen till en boll och slå in i plastfolie. Låt stå i kylskåp i ca. 1 timme.
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Fodra en pajform, ca. 25 cm i diameter, med degen.
- Klä pajskalet med aluminiumfolie och fyll med torkade ärtor. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Ta bort aluminiumfolien med ärtorna och grädda ytterligare 5 minuter.
- Gör under tiden fyllningen. Skär kycklingen i mindre bitar.
- Hetta upp en stekpanna med lite matfett och bryn kycklingen.
- Skala och riv löken fint och strimla paprikan fint.
- Tillsätt löken och paprikan i stekpannan och stek tills de är mjuka och kycklingen är genomstekt. Låt ev. svalna.
- Krydda med paprikapulver, chilipulver, svartpeppar och salt.
- Rör sedan ihop äggstanningen. Blanda crème fraiche med kryddorna.
- Blanda ner ägg och 1 dl riven ost riven ost.
- Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
- Häll över äggstanningen och strö över ytterligare 1 dl riven ost.
- Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Pajen ska vara lätt gyllene och äggstanningen helt fast.
Servering: Servera med en stor grönsallad.
Tips! Den mindre mängden vatten (20 g) fungerar bra men om man har bråttom eller vill ha en lättare arbetad deg kan man öka mängden vatten något.
Blanda gärna crème fraiche och kryddor en stund innan och låt stå i kylskåp, det ger mer smak.
Förvaring: Pajen är godast nygräddad men kan förvaras lufttätt i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Alla tyckte om pajen, även besökande familj från Västerås.
Blanda gärna crème fraiche och kryddor en stund innan och låt stå i kylskåp, det ger mer smak.
Förvaring: Pajen är godast nygräddad men kan förvaras lufttätt i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Alla tyckte om pajen, även besökande familj från Västerås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar