Kristyr är hårdare än glasyr och passar därför jättebra att dekorera pepparkakor med.
Tid: 5 minuter + spritsning
Port: ungefär ett pepparkakshus eller 25 pepparkakor
Ingredienser:
4 dl florsocker
1 st äggvita
1 tsk ättiksprit
ev. några droppar hushållsfärg
Gör såhär:
- Vispa ihop florsocker, äggvita och ättiksprit några minuter med elvisp så att den blir hård men spritsbar.
- Blanda eventuellt i några droppar hushållsfärg.
- Fyll en sprits med liten tyll eller en fryspåse med ett avklippt hörn, med kristyren.
- Spritsa ut kristyren på kalla pepparkakor eller andra bakverk.
- Låt stelna.
Servering: Låt kristyren stelna på bakverken och servera.
Tips! Om man vill ha flera färger kan man dela upp den vispade kristyren i flera mindre skålar och färga var för sig.
Förvaring: Kristyren kan förvaras några timmar i kylskåp men blir då lite hård att spritsa även om smaken är den samma.
Omdömen: Gott och inte för sött så länga man inte dränker pepparkakorna i kristyr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar