Lussekatter eller lussebullar är traditionella måsten till Lucia. De här lussekatterna görs med rumstempererat smör istället för smält smör - det ger ett saftigare resultat. Receptet har jag komponerat ihop själv med min mammas recept på världens godaste kanelbullar.
Tid: 3 timmar varav 40 minuter arbete
Portioner: ca. 25 lussebullar
Ingredienser:
200 g rumstempererat smör
5 dl mellanmjölk
1 g (2 pkt) saffran
50 g jäst för matbröd
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
ca. 720 g (12 dl) vetemjöl special
1,5 dl russin
Gör såhär:
- Blötlägg russinen i iskallt vatten.
- Dela smöret i mindre bitar och låt stå framme och bli rumstempererat. Häll upp mjölken i en bunke och låt även den bli rumstempererat.
- Blanda ner saffran i den rumstempererade mjölken.
- Smula ner jästen i köksmaskinens bunke.
- Häll över lite av saffransmjölken och lös jästen med hjälp av en slickepott.
- Tillsätt resten av mjölken, socker och salt. Rör om.
- Tillsätt hälften av mjölet samt det mjuka smöret. Kör en stund tills smöret blivit bättre fördelat.
- Tillsätt nästan allt resterande mjöl under knådning av manskinen.
- Knåda på medelhög hastighet i 8-10 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl under tiden - degen ska vara ganska kladdig men inte rinnig.
- Låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur (ej varmt) i 1 timme och 45 minuter eller till dubbel storlek.
- Dela degen i bitar à ca. 60 g.
- Knåda varje bit med lätt mjölade händer på mjölat bakbord. Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara hanterbar.
- Forma varje del till en lite avlång boll och låt ligga någon minut.
- Rulla sedan varje del till en lång rulle, 15-20 cm lång.
- Rulla till lussebullar som på bilden eller till andra figurer.
- Lägg lussebullarna på två plåtar med bakplåtspapper.
- Häll av vattnet från de blötlagda russinen.
- Tryck ner två russin i varje lussebulle.
- Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt på ugnen på 250 grader C.
- Grädda lussebullarna mitt i ugnen i 5-10 minuter. De ska få lite färg och vara genomgräddade, akta så att de inte bränns.
- Låt genast svalna på galler.
Servering: Servera nybakta med glögg eller ett glas mjölk.
Tips! Låt degen få jäsa de tid som står - tålamod ger resultat.
Förvaring: De lussebullar som inte äts upp samma dag eller dagen efter bör frysas in så snart de kallnat. På så sätt kan du tina upp och få "nybakta" bullar när du vill.
Omdömen: Alla tyckte mycket om lussekatterna - riktigt saftiga dessutom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar