Limma inte på taket utan fyll pepparkakshuset med en överraskning och använd som ask. |
Fyll pepparkakshuset med en överraskning och använd som adventskalender eller som julklapp. |
Att baka pepparkakshus är både roligt och blir fint- Dessutom kan det varieras i oändlighet - allt ifrån slott till stugor och fågelholkar.
Tid: 1 timme
Port: 3 st ministugor eller 1 stort hus
Ingredienser:
500 g pepparkaksdeg hemmagjord eller köpt
Sockerlim:
100 g strösocker
30 g glykos
eller 30 g honung
40 g vatten
Kristyr:
4 dl florsocker
1 st äggvita
1 tsk ättiksprit
ev. några droppar hushållsfärg
Nonstop
Florsocker
Gör såhär:
- Klipp ut mallar eller skriv ut från internet. Mallarna får gärna vara i tunn kartong. Tänk på att alla mallar kanske inte har botten ifall du vill fylla huset.
- Sätt på ugnen på 190 grader C.
- Klä en eller två plåtar med bakplåtspapper och mjöla dem lätt (eventuellt).
- Kavla ut en bit av degen 3 mm tjock på plåten. Det är viktigt att degen inte arbetas för mycket - annars kommer huset att bli skevt.
- Mjöla mallarna och lägg dem med lite mellanrum på degen.
- Skär runt mallarna och dra bort degen runt om (ta bort mallarna).
- Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter. När de fortfarande är varma kan man skära till kanter och fönster. Låt kallna på plåten.
- Gör nu sockerlimmet. Koka upp alla ingredienser till sockerlimmet till 155 grader.
- Häll ut på en oljad plåt. Låt stelna.
- Vispa ihop ingredienserna till kristyren tills den är ganska fast men fortfarande spritsbar.
- Klipp ett litet hål i hörnet på en fryspåse (1-2 liter) och fyll spritsen.
- Dekorera delarna till huset och klistra fast nonstop med kristyr.
- Bryt det hårda limmet i bitar och smält lite åt gången i stekpanna.
- Doppa en sida åt gången i limmet (det är varmt!) och montera ihop huset. Låt stelna.
- Pudra över florsocker. Klart!
Servering: Låt stå framme och krossa efter jul!
Tips! Vill du ha fönster på pepparkakshuset häller du lite av det varma limmet i fönstergluggen och låter stelna.
Förvaring: Låt stå framme och se fint ut!
Omdömen: Snyggt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar