Pepparkakskola passar utmärkt till jul, både till soffmyset och som julklapp. Receptet har jag komponerat ihop själv.
Tid: 40 minuter
Portioner: 100 st kolor
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
0,75 tsk mald kanel
0,5 tsk mald kardemumma
Gör såhär:
- Blanda kryddorna i en skål.
- Smält smöret i en stor, tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt vispgrädde, sirap och socker i det smälta smöret.
- Koka upp och låt småkoka på låg temperatur till 130 grader C för en mjuk kola. Tillsätt kryddblandningen mot slutet. Rör då och då. Det tar ca. 30 minuter.
- Klä en form (20x30 cm) med bakplåtspapper.
- Häll smeten i formen.
- Låt smeten stelna en stund tills den går att skära i bitar.
- Skär kolan i bitar och slå ev. in i smörpapper.
Tips! Inslagen pepparkakskola är en perfekt julklapp!
Förvaring: Förvara kolan i rumstemperatur, gärna inslagen.
Omdömen: Alla tyckte mycket om kolan, min lillasysters favoritkola.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar