fredag 12 september 2014

Flapjacks


Flapjacks är en form utav havrekakor eller havrebars som är vanliga i England. Jag har själv bara smakat Flapjacks som man köper i butik och det är dessa som jag har försökt efterlikna.

Tid: 40 minuter
Portioner: 1 liten form (18x24cm), ca. 8 bars

Ingredienser:
10 dl havregryn
250 g smör
1 dl ljus sirap
1 dl rå rörsocker
1 tsk salt
2 krm vaniljpulver

Garnering:
Mörk choklad

Gör såhär:
  1. Sätt på ugnen på 150 grader C.
  2. Klä en form (18x24 cm) med bakplåtspapper (du behöver inte klä formen om du använder teflonform).
  3. Smält smör, sirap och rörsocker i en stor kastrull.
  4. Tillsätt salt och vaniljpulver.
  5. Värm smeten tills det börjar bubbla och stäng då av plattan.
  6. Rör ner havregryn och blanda väl tills alla havregryn är täckta av smeten.
  7. Häll i smeten in formen.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter tills den fått en lätt gyllene färg men fortfarande är mjuk.
  9. Garnera eventuellt med smält choklad och låt svalna. 
  10. Skär i "bars" eller i mindre bitar.

Servering: Serveras som de är, gärna med ett glas mjölk.

Tips! Slå in flapjacks i smörpapper - perfekt när att ta med och äta när du är på språng!

Förvaring: Förvaras i kylskåp men äts gärna rumstempererade. Hållbarhet i kylskåp: minst 1 vecka.

Omdömen: Även om de inte smakade som köpta så var de ändå populära.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar