Flapjacks är en form utav havrekakor eller havrebars som är vanliga i England. Jag har själv bara smakat Flapjacks som man köper i butik och det är dessa som jag har försökt efterlikna.
Tid: 40 minuter
Portioner: 1 liten form (18x24cm), ca. 8 bars
Ingredienser:
10 dl havregryn
250 g smör
1 dl ljus sirap
1 dl rå rörsocker
1 tsk salt
2 krm vaniljpulver
Garnering:
Mörk choklad
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 150 grader C.
- Klä en form (18x24 cm) med bakplåtspapper (du behöver inte klä formen om du använder teflonform).
- Smält smör, sirap och rörsocker i en stor kastrull.
- Tillsätt salt och vaniljpulver.
- Värm smeten tills det börjar bubbla och stäng då av plattan.
- Rör ner havregryn och blanda väl tills alla havregryn är täckta av smeten.
- Häll i smeten in formen.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter tills den fått en lätt gyllene färg men fortfarande är mjuk.
- Garnera eventuellt med smält choklad och låt svalna.
- Skär i "bars" eller i mindre bitar.
Servering: Serveras som de är, gärna med ett glas mjölk.
Tips! Slå in flapjacks i smörpapper - perfekt när att ta med och äta när du är på språng!
Förvaring: Förvaras i kylskåp men äts gärna rumstempererade. Hållbarhet i kylskåp: minst 1 vecka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar