lördag 20 september 2014

Vegansk Spagetti carbonara


Spagetti carbonara är kanske så långt ifrån en vegansk rätt man kan komma men med det här receptet som jag själv satt ihop går det faktiskt att få ihop.

Tid: 25 minuter
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
250 g fullkornsspagetti
190 g frysta gröna ärtor
1,5 dl valnötter
eller 1.5 dl cashewnötter
175 g rökt tofu
2,5 msk vetemjöl
2,5 dl sojadryck berikad
2 pressad vitlöksklyfta
2,5 msk färsk eller fryst persilja
0,5 krm salt
Nymalen svartpeppar (från pepparkvarn)
Rapsolja till stekning (eller annat matfett)

Gör såhär:
  1. Tina ärtorna.
  2. Torrosta valnötterna i en het stekpanna tills det börjar lukta nötter. Var försiktig så att du inte bränner nötterna.
  3. Strimla tofun.
  4. Koka spagettin livligt i lättsaltat vatten till al dente.
  5. Hetta under tiden upp en stekpanna med rapsolja. Stek den strimlade tofun på medelhög värme tills den blir lätt gyllene och sänk sedan temperaturen något. Stek tills den blir lite seg i konsistensen.
  6. Strö över vetemjölet över tofun i stekpannan och rör om väl.
  7. Blanda sojadryck, pressad vitlök, persilja (spara lite till garnering), salt, peppar och ärtor.
  8. Häll blandningen i stekpannan. Rör om och låt puttra tills soyadrycken tjocknat något och fått en krämig konsistens.
  9. Tillsätt pastan och rör om väl tills såsen är jämnt fördelad.
  10. Lägg upp i serveringsskål. Strö över torrostade valnötter och garnera med persilja och svartpeppar.
Servering: Servera ev. med en grönsallad.

Tips! Det blir lätt torrt med valnötter så de kan med fördel rostas i lite olja.

Förvaring: Äts helst direkt men rester kan förvaras inplastat i kylskåp. Hållbarhet: 2-3 dagar.

Omdömen: Trots att rätten inte hade några höga förväntningar var den riktigt uppskattad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar