Att koka sushiris tar lite tid men är egentligen ingen konst. Sushiris och risvinäger hittar du på den asiatiska hyllan i välsorterade mataffärer.
Tid: 35 minuter
Portioner: 2 portioner (3-4 st maki-sushirullar)
Ingredienser:
250 g sushiris (kortkornigt)
4 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk risvinäger
1 tsk salt
Gör såhär:
- Lägg riset i en finmaskig sil och skölj igenom noga.
- Lägg över riset i en skål och täck riset med kallt vatten. Låt stå i 20 minuter.
- Koka upp 4 dl vatten i en kastrull.
- Häll av vattnet från riset och häll riset i kastrullen med kokande vatten.
- Sätt på locket och låt vattnet koka upp på nytt.
- Stäng sedan av plattan och låt riset stå med lock i 10 minuter eller tills allt vatten är borta.
- Blanda strösocker, risvinäger och salt i en liten kastrull. Koka upp blandningen.
- Häll vinägerblandningen över det färdigkokta riset och rör om väl med en träslev.
- Låt riset svalna något innan servering eller innan du använder riset i någon form av sushi.
Servering: Servera riset som det är till asiatisk mat eller använd det till någon sorts sushi.
Tips! Låt inte riset bli allt för kallt innan du använder det.
Förvaring: Riset är godast direkt men kan förvaras inplastat i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Jag och mina föräldrar tyckte mycket om riset i sushi men min lillasyster tyckte det var sött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar