Den här vaniljkrämen är gjord från grunden och det märks verkligen i smakerna.
Tid: 30 minuter + kylning
Portioner: 1/2 liter
Ingredienser:
7 st äggulor
1,5 dl strösocker
1,5 dl majstärkelse (majzena)
1 st vaniljstång
4 dl mellanmjölk
1 dl vispgrädde
50 g rumstempererat smör
Gör såhär:
- Skär smöret i 1 cm stora kuber och låt bli rumsvarmt.
- Separera äggen och lägg äggulorna i en stor bunke.
- Tillsätt majsstärkelse och strösocker. Vispa riktigt pösigt med elvisp.
- Dela och skrapa ur vaniljstången.
- Häll mjölken och grädden i en stor tjockbottnad kastrull.
- Lägg i vaniljstången och fröna.
- Koka upp blandningen. Lyft ur stängerna efter uppkoket.
- Slå över den varma blandningen i bunken under vispning.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
- Värm upp på medelhög värme under ständig vispning. Vispa hela tiden i BOTTEN av kastrullen så att inget fastnar eller blir för tjockt. Vaniljkrämen ska sjuda.
- Häll krämen i en kall skål så fort den tjocknat ordentligt.
- Tillsätt smöret och låt det smälta i den värma krämen under vispning.
- Kyl krämen i isbad, rör om då och då.
Servering: Vaniljkrämen är oerhört god i munkar och passar dessutom bra som fyllning i tårtor.
Tips! Om det trots allt bildas ett tjockare lager mot kastrullbottnen är det ingen katastrof. Lockas bara inte till att vispa ut det i krämen utan undvik istället det tjocka när du häller krämen i den kalla skålen.
Förvaring: Förvara krämen ordentligt inplastad i kylskåp, 3-5 dagar.
Omdömen: Vaniljkrämen gjorde en riktig succé, min lillasyster åt ur bunken med en sked!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar