Maki-Sushi är en av de vanligaste sushisorterna i Sverige - sushirullarna. Här är de med den klassiska fyllningen lax och gurka.
Tid: 1 timme
Portioner: 2 portioner (3-4 rullar)
Ingredienser:
250 g sushiris
4 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk risvinäger
1 tsk salt
200 g gurka
200 g kallrökt lax
ev. lite wasabi
3-4 noriark
Utrustning som är bra att ha:
Sushimatta
Gör såhär:
- Koka och förbered riset enligt instruktionerna här.
- Skär gurkan i smala stavar.
- Lägg ett noriark på sushimattan med den glansiga sidan nedåt.
- Använd våta händer för att fördela en del av riset över 2/3 av arket, med sidan utan ris bort från dig. Riset ska vara relativt jämnt utspritt i en ca. 1 cm tjockt lager.
- Sprid ut lax över riset och lägg gurkstavar i en rad på mitten.
- Bre eventuellt en tunn sträng av wasabi längs gurkan.
- Rulla ihop rullen - börja från dig och rulla bortåt. Tryck till under tiden så att den blir tätt packad (det gör inget om ris åker ut från sidorna).
- Förslut rullen med lite kallt vatten.
- Upprepa samma procedur tills ingredienserna är slut.
- Låt rullarna stå i kylen i en kvart.
- Skär sedan varje rulle i åtta bitar (à 2 cm).
Servering: Servera med wasabi och japansk soya.
Tips! Använd en vass och lätt blött kniv när du skär rullarna.
Förvaring: Sushin kan förvaras inplastad i kylskåp i 3-4 dagar.
Omdömen: En god sushivariant som smakade mycket lax.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar