fredag 26 september 2014

Maki-Sushi med lax och gurka



Maki-Sushi är en av de vanligaste sushisorterna i Sverige - sushirullarna. Här är de med den klassiska fyllningen lax och gurka.

Tid: 1 timme
Portioner: 2 portioner (3-4 rullar)

Ingredienser:
250 g sushiris
4 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk risvinäger
1 tsk salt
200 g gurka
200 g kallrökt lax
ev. lite wasabi
3-4 noriark

Utrustning som är bra att ha:
Sushimatta

Gör såhär:

  1. Koka och förbered riset enligt instruktionerna här.
  2. Skär gurkan i smala stavar.
  3. Lägg ett noriark på sushimattan med den glansiga sidan nedåt.
  4. Använd våta händer för att fördela en del av riset över 2/3 av arket, med sidan utan ris bort från dig. Riset ska vara relativt jämnt utspritt i en ca. 1 cm tjockt lager.
  5. Sprid ut lax över riset och lägg gurkstavar i en rad på mitten.
  6. Bre eventuellt en tunn sträng av wasabi längs gurkan.
  7. Rulla ihop rullen - börja från dig och rulla bortåt. Tryck till under tiden så att den blir tätt packad (det gör inget om ris åker ut från sidorna).
  8. Förslut rullen med lite kallt vatten.
  9. Upprepa samma procedur tills ingredienserna är slut.
  10. Låt rullarna stå i kylen i en kvart.
  11. Skär sedan varje rulle i åtta bitar (à 2 cm).

Servering: Servera med wasabi och japansk soya.

Tips! Använd en vass och lätt blött kniv när du skär rullarna.

Förvaring: Sushin kan förvaras inplastad i kylskåp i 3-4 dagar.

Omdömen: En god sushivariant som smakade mycket lax.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar