Tryfflar är mjuka konfekt av ganache som smälter på tungan. En dröm för chokladälskare. Det här grundreceptet har jag komponerat själv.
Tid: 1 timme varav 30 minuter arbete
Portioner: 30 st tryfflar
Ingredienser:
200 g mörk choklad (44%)
100 g mjölkchoklad (36%)
30 g honung
100 g vispgrädde
40 g rumstempererat smör
Gör såhär:
- Skär smöret i mindre bitar och låt bli rumstempererat.
- Riv chokladen på den grövsta sidan av rivjärnet.
- Lägg chokladen i en stor bägare med höga kanter.
- Blanda grädda och honung i en kastrull. Låt koka upp.
- Häll den värma blandningen över chokladen och mixa slätt med stavmixer.
- Tillsätt smöret och mixa till det här slätt och smöret är jämnt fördelat.
- Häll smeten i en plastburk (ex. en matlåda) med lock.
- Ställ in i kylskåp och låt stelna i ca. 1 timme. Smeten ska inte bli jättehård utan ganska mjuk och formbar.
- Forma smeten till små bollar med hjälp av två teskedar eller en tesked och ett kuljärn. Rulla eventuellt tryfflarna för hand.
- Rulla tryffeln i kakao.
- Ställ att stelna något i kylskåp.
- Ta fram en halvtimme innan servering då smakerna kommer fram mer i rumstemperatur.
Servering: Serveras rumstempererade.
Tips! Tryfflar kan smaksättas på många olika sätt, se min blogg för inspiration.
Förvaring: Tryffeln förvaras lufttätt i kylskåp. Hållbarhet: ca. 1 vecka.
Omdömen: Alla tyckte väldigt mycket om tryfflarna! Min lillasyster sa t.om. att hon inte tänker betala för köpta tryfflar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar