Tid: 1 timme 30 minuter varav 25 minuter arbete
Portioner: 6-8 port (1 stor paj ca. 25 cm i diameter)
Ingredienser:
Pajskal:
1,5 dl rågmjöl fullkorn
1,5 dl vetemjöl
100 kylskåpskallt smör
2-3 msk kallt vatten
1 st ägg till pensling
Fyllning:
1 st grillad kyckling
2 st pärllökar
2 st stora vitlöksklyftor
Paprikapulver
Basilika
Rapsolja till stekning
Äggstanning:
5 st soltorkade tomater i olja
Olja från soltorkade tomater
3 st ägg
2 dl lätt crème fraiche
2 msk hackad basilika
100 g fetaost
Nymald svartpeppar från pepparkvarn
1/2 tsk salt
Riven ost, gärna smakrik
Gör såhär:
- Börja med pajskalet. Blanda rågmjöl och vetemjöl i en bunke.
- Tärna det kalla smöret i cm-stora kuber.
- Tillsätt smöret och nyp ihop eller använd elvisp med degkrokar till en smulig massa.
- Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tumma ut degen i en smord pajform. Försök göra extra höga kanter då pajskalet krymper lite i ugnen.
- Täck formen med aluminiumfolie och låt stå i kylskåpet i ca. 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader C.
- Pensla skalet med en uppvispad ägg.
- Förgrädda mitt i ugnen på 225 grader C i ca. 10 minuter till det fått färg.
- Börja under tiden med fyllningen. Rensa den grillade kycklingen och skär den i små bitar.
- Skala och riv pärllökarna.
- Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja.
- Stek kycklingen och löken. Pressa i vitlök och krydda med paprikapulver och basilika.
- Stek på medelhög värme i några minuter tills det börjar lukta gott.
- Gör sedan äggstanningen. Hacka soltorkade tomater i små bitar.
- Knäck äggen i en bunke och vispa sönder dem.
- Tillsätt crème fraiche, hackad basilika och de hackade soltorkade tomaterna.
- Häll i några droppar olja från de soltorkade tomaterna och smula ner fetaosten.
- Blanda väl och smaka av med svartpeppar och salt.
- Fördela fyllningen i pajskalet.
- Häll över äggstanningen och strö över riven ost.
- Grädda mitt i ugnen på 225 grader C i ca. 25 minuter. Äggstanningen ska stelna och pajen ska få en fin gyllene färg.
Servering: Servera med en stor grönsallad.
Tips! Om du använder en teflonform behöver du inte smörja formen.
Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp i 3-4 dagar.
Omdömen: Alla tyckte pajen var god. Pappa och mamma tyckte det var en festlig rätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar