lördag 27 september 2014

Maki-sushi med kyckling och gurka


Maki-Sushi är en av de vanligaste sushisorterna i Sverige - sushirullarna. Extra gott blir det att göra egen.

Tid: 1 timme 10 minuter
Portioner: 2 portioner (3-4 rullar)

Ingredienser:
250 g sushiris
4 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk risvinäger
1 tsk salt
200 g kyckling
Rapsolja
4 msk japansk soya
200 g gurka
3-4 noriark

Utrustning som är bra att ha:
Sushimatta

Gör såhär:
  1. Koka och förbered riset enligt instruktionerna här.
  2. Skär kycklingen i strimlor.
  3. Marinera kycklingen i japansk soya. Låt gärna stå i 10 minuter.
  4. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja.
  5. Bryn kycklingen på hög värme och stek sedan klart på medelvärme.
  6. Skär gurkan i smala stavar.
  7. Lägg ett noriark på sushimattan med den glansiga sidan nedåt.
  8. Använd våta händer för att fördela en del av riset över 2/3 av arket, med sidan utan ris bort från dig. Riset ska vara relativt jämnt utspritt i en ca. 1 cm tjockt lager.
  9. Lägg kyckling och gurka i mitten av arket.
  10. Rulla ihop rullen - börja från dig och rulla bortåt. Tryck till under tiden så att den blir tätt packad (det gör inget om ris åker ut från sidorna).
  11. Förslut rullen med lite kallt vatten.
  12. Upprepa samma procedur tills ingredienserna är slut.
  13. Låt rullarna stå i kylen i en kvart.
  14. Skär sedan varje rulle i åtta bitar (à 2 cm).
Servering: Servera med wasabi och japansk soya.

Tips! Den här varianten på sushi är en lite ovanlig och rolig variant som kan passa även de som inte tycker om de vanliga fyllningarna.

Förvaring: Sushin kan förvaras inplastad i kylskåp i 3-4 dagar.

Omdömen: Inte den populäraste sushisorten men ändå uppskattad av mig och Mamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar