Gräddsåsen här serverad till viltbiffar. |
Den här gräddsåsen med lingon är perfekt som tillbehör till viltbiffar. Såsen görs i stekpannan efter stekning av biffar eller köttbullar. Receptet är ett egen ihopkok som verkligen uppskattas här hemma.
Tid: 10-15 minuter
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
Steksky från t.ex. viltbiffar
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 tsk kalvfond
ev. 1 msk rårörd lingonsylt
Några droppar soya för färgen skull
Salt
Malen svartpeppar
Gör såhär:
- Höj temperaturen i stekpannan med steksky till 10:an.
- Klicka i smöret och låt smälta och bubbla lite.
- Strö över vetemjöl och vispa fort hela tiden.
- Ta stekpannan från plattan och häll i lite av grädden under ständig omrörning.
- Ställ tillbaka stekpannan på plattan och tillsätt resten av grädden och vattnet. Vispa hela tiden.
- När såsen är slät tillsätts 2 tsk kalvfond och ev. 1 msk lingonsylt.
- Ha i några droppar soya till önskvärd färg.
- Smaka av med salt och malen svartpeppar.
- Låt puttra/småkoka i ca. 5 minuter.
Servering: Serveras till viltbiffar eller till andra färsrätter, kokt potatis och en grönsallad.
Tips! Receptet är på en tjock gräddsås - om du vill ha den rinnigare så kan den spädas med lite vatten.
Om gräddsåsen serveras till viltbiffar är det gott att ha i 1 msk rårörd lingonsylt. Men den kan uteslutas.
Förvaring: Rester håller sig i kylskåp i 3-4 dagar. Se mitt inlägg för att värma såsrester här.
Omdömen: Den här gräddsåsen är SUPERPOPULÄR här hemma!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar