Tempurasmet är en asiatisk frityrsmet som man stöter på om man köper friterade räkor på kinarestaurang.
Tid: 20 minuter
Portioner: ca. 3 dl smet
Ingredienser:
95 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
150 ml kallt kolsyrat vatten
3-4 isbitar
1 liter naturell olja till fritering
Gör såhär:
- Blanda torringredienserna i en skål,
- Tillsätt vattnet och isbitarna.
- Blanda ca. 10 varv med matpinnar. Klumpar är helt okej och isbitarna behöver inte smälta.
- Hetta upp oljan till 175 grader C.
- Doppa skaldjur eller bitar av grönsaker i smeten.
- Sänk ner bitarna med hålslev och fritera 2-3 bitar åt gången. Det fräser ordentligt så var försiktig när du sänker ner det som friteras.
- Fritera skaldjur i 3 minuter och grönsaker något längre. Huvudsaken är att de får en fint gyllene färg. Vänd efter halva tiden.
- Ta upp ur oljan med hålslev och låt överflödigt fett rinna av på hushållspapper.
Servering: Servera som tilltugg till asiatisk mat eller använd i olika sorters sushi.
Tips! Gör inte smeten i förväg utan gör den direkt innan du ska fritera.
Förvaring: De friterade bitarna och smeten bör ätas direkt.
Omdömen: Superpopulärt hos mamma, pappa och mig (som smakade).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar