Den här broccolipajen passar året runt och innehåller ingredienser man ofta har hemma. Perfekt för dig som vill äta mer vegetariskt.
Tid: 2 timmar varav 30 minuter arbete
Portioner: 4-6 portioner
Ingredienser:
Pajskal:
160 g (2 2/3 dl vetemjöl)
120 g smör, kylskåpskallt
20-25 g (ca. 1,5 msk) vatten, iskallt
1 tsk salt
Fyllning:
500 g broccoli
2 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
Rapsolja
Äggstanning:
3 dl matlagningsgrädde
3 st ägg
100 g fetaost
Svartpeppar
Salt
Gör så här:
- Gör och förgrädda pajskalet enligt instruktionerna här. Öka mängderna något om du vill göra pajen i en 28 centimetersform.
- Sätt på ugnen på 200 grader
- Tillaga fyllningen. Dela broccolin i mindre bitar och koka i lätt saltat vatten i 5 minuter. Häll av i durkslag.
- Skala finhacka schalottenlök och vitlök.
- Hetta upp en stekpannan med rapsolja och fräs löken mjuk utan att den tar färg.
- Fördela broccolin jämt i pajskalet
- Gör sedan äggstanningen. Vispa ihop matlagningsgrädde och ägg.
- Smula ner fetaosten i äggstanningen.
- Smaka av med salt och peppar och rör ner löken.
- Häll äggstanningen över broccolin.
- Grädda pajen mitt i ugnen i 20-30 minuter tills pajen är gyllene och äggstanningen stelnat.
Servering: Servera med en stor sallad.
Tips! Använd även stammen på broccolin - skär den i små bitar och tillaga tillsammans med broccolibuketterna.
Förvaring: Förvara rester i kylskåp 3-4 dagar. Pajen smakar lika gott uppvärmd men är inte lika frasig.
Omdömen: Alla tyckte mycket om pajen. Riktigt lyckat då det dessutom är vegetariskt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar