Kålpudding är riktig husmanskost och dessutom riktigt gott. Min farmor brukar ofta bjuda på den här kålpuddingen när vi kommer på besök.
Tid: 1,5 timme
Portioner: 4-6 portioner
Ingredienser:
400 g nötfärs
1 dl kokt ris
3-4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 kg vitkål
Ljus sirap
Rapsolja till stekning
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175 grader C.
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Blanda färs, ris, mjölk, salt och peppar i en bunke. Prova dig fram med mängden mjölk - färsen ska vara precis rinnande.
- Tärna vitkål ganska smått.
- Hetta upp en stekpanna med lite matfett. Bryn vitkålen mjuk och gyllene i omgångar (allt vatten ska stekas bort). Ringla över sirap i slutet av stekningen
- Varva kål och köttfärs i en stor ugnsform.
- Grädda mitt i ugnen i 45-60 minuter tills köttfärsen är genomstekt och kålpuddingen är vackert gyllene. Täck eventuellt med aluminiumfolie mot slutet av tillagningen.
Servering: Servera med nykokt potatis, skirat smör och lingonsylt.
Tips! Laga mycket på en gång och frys in i portionsbitar.
Förvaring: Den här rätten passar utmärkt att förbereda och värma upp innan servering. Den håller i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Jag, pappa och mamma tycker mycket om den här rätten. Min lillasyster är inte lika förtjust.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar